Business Internaţional

Franţa reia discuţiile pentru aderarea Turciei la UE

Franţa reia discuţiile pentru aderarea Turciei la UE

Autor: Andreea Anghel

13.02.2013, 18:51 334

Franţa a hotărât să reia discuţiile cu Turcia referitoare la aderarea acesteia la UE după şapte ani de la începereal oficială al discuţiilor. Ministrul relaţiilor externe al Franţei, Laureant Fabius, i-a spus omologului său turc că Parisul este de acord să fie reluate discuţiile cu privire la aderarea Turciei la UE, o decizie care marchează îmbunătăţirea relaţiilor după tensiunile care au existat între cele două ţări în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy.

Cu toate acestea, două treimi dintre turci se opun aderării Turciei la UE, potrivit unui sondaj de opinie recent. Fie din cauza frustrărilor sau pentru a pune presiune pe UE,  premierul turc a discutat posibilitatea alăturării ţării sale la Organizaţia de Cooperare condusă de Rusia şi China, cu sediul în Shanghai.

”Negocierile trebuie să se rezume doar la unul din cele 35 de capitole ale procesului de aderare şi anume cel al politicilor regionale, celelalte urmând să fie discutate pe viitor”,  a spus Fabius, citat de Financial Times.

Ultima dată când a mai fost discutat unul din cele 35 de capitole pentru aderarea Turciei a fost în 2010. În afară de politica regională, Franţa a mai blocat discuţiile privind alte patru capitole din procesul de aderare. Cipru, stat membru al UE şi al zonei euro nu a fost de acord cu alte şase capitole. Reluarea negocierilor reprezintă pasul către o viitoare vizită a preşedintelui francez, Francois Hollande, în Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO