Business Internaţional

Franţa şi SUA sunt determinate să preseze Iranul pentru a renunţa la programul nuclear

Franţa şi SUA sunt determinate să preseze Iranul...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

19.12.2017, 13:47 101

Le Drian a plecat, luni, într-o vizită la Washington, pentru a discuta cu Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, consilierul pentru Securitate Naţională H.R. McMaster şi preşedintele Donald Trump.

Tensiunile între Iran şi Franţa s-au intensificat în ultimele luni, iar Le Drian a acuzat statul iranian de "tentaţii hegemonice" în regiune.

Duminică, Iranul l-a criticat pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru poziţia pe care o are faţă de Teheran, susţinând că Administraţia de la Paris îşi va pierde credibilitatea internaţională dacă îl va "urma fără discernământ" pe liderul american Donald Trump.

Oficialii iranieni au fost în mod deosebit afectaţi de criticile Franţei cu privire la testarea rachetelor balistice, Teheranul susţinând că sunt de natură defensivă.

Le Drian, care va vizita Iranul la începutul lunii ianuarie, a declarat că va vorbi deschis despre îngrijorările Parisului.

"Suntem determinţi să punem presiune asupra Iranului pentru a opri dezvoltarea unei capabilitaţi balistice semnificante", a declarat ministrul de Externe francez.

Macron, spre deosebire de Donald Trump, a reafirmat angajamentul Franţei în acordul nuclear semnat în 2015 între Iran, Germania şi cei cinci membri ai Consiliului de Securitate ONU.

În urma discuţiilor cu oficialii american, Jean-Yves Le Drian a declarat că Washingtonul începe să înţeleagă mesajele europene legate de necesitatea de a menţine acordul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO