Business Internaţional

Frauda de la SocGen, sub lupa autoritatilor franceze

28.01.2008, 18:21 14

Jerome Kerviel, traderul acuzat de a fi adus SocGen pierderi de 4,9 miliarde de euro, a ajuns sambata in custodia politiei franceze. Ordinul de retinere a fost emis pentru 24 de ore, putand fi prelungit. Kerviel va fi interogat in legatura cu presupusa frauda din cadrul bancii franceze.
Traderul in varsta de 31 de ani nu mai fusese vazut de joi, din momentul izbucnirii scandalului financiar. Familia si avocatul sau insista ca el este nevinovat.
Procuratura din Paris a lansat o ancheta oficiala vineri, dupa ce banca a depus o plangere, acuzandu-l pe Kerviel de frauda electronica si falsificarea de documente bancare.
SocGen, care spune ca a descoperit frauda pe 18 ianuarie, expunerea totala a bancii ridicandu-se la 50 de miliarde de euro la acea data, a fost nevoita in cele din urma sa vanda pozitiile lui Kerviel la inceputul saptamanii trecute, ceea ce a dus la pierderi de 4,9 miliarde de euro, SocGen fiind nevoita sa atraga capital in valoare de 5,5 miliarde de euro.
Sambata, anchetatorii francezi au inceput sa analizeze documente si fisiere electronice obtinute de la domiciliul lui Kerviel si de la biroul unde acesta lucrase.
Laura Schalk, purtatoare de cuvant a SocGen, a declarat ca politia cercetase birourile bancii din cartierul parizian La Defense. Politia a cercetat de asemenea apartamentul din suburbia pariziana Neuilly-sur-Seine, unde locuia Kerviel.
Autoritatile franceze exercita presiuni din ce in ce mai mari asupra managementului bancii in sensul oferirii unei explicatii mai detaliate cu privire la modul in care Kerviel a reusit sa genereze pierderi atat de uriase de unul singur, in decurs de un an, fara a atrage atentia superiorilor sai sau a auditorilor interni ai bancii.
Daniel Bouton, CEO-ul SocGen, a subliniat din nou ca Kerviel a actionat singur, el ajungand sa cunoasca sistemele software de control al riscului din cadrul bancii dupa ce a detinut timp de sase ani o pozitie back-office in cadrul SocGen.
Kerviel a constituit o companie virtuala in interiorul SocGen, spun oficialii bancii.
Timp de aproape un an, el a pariat pe cresterea unor indici europeni de actiuni, cum ar fi CAC sau DAX, dar pietele au evoluat contrar asteptarilor sale, iar traderul a inceput sa acumuleze pierderi uriase.
Conform oficialilor bancii, Kerviel a acoperit pierderile prin inregistrarea unor tranzactii fictive in directia opusa.
Insa, dupa accelerarea declinului pietei pe 18 ianuarie, pierderile i-au scapat de sub control. In sase ore, pierderile au crescut cu 1,4 miliarde de euro. Bouton spune ca amploarea si ritmul acumularii pierderilor a declansat sistemele de control intern ale bancii.
In cadrul unui interviu, Jean-Pierre Mustier, director al diviziei de investment banking a SocGen, a declarat ca superiorii lui Kerviel au scapat mai multe ocazii de a-l opri pe acesta. Cand sistemele de control detectau o anomalie, Kerviel reusea sa-i linisteasca pe superiori spunandu-le ca nu este vorba decat de greseli minore.
Primul-ministru francez Francois Fillon a cerut ministrului de finante Christine Lagarde sa inainteze un raport privitor la modul in care SocGen a ajuns la aceste pierderi record. Banca Frantei desfasoara de asemenea o ancheta. Lagarde a anuntat ca ancheta sa se va concentra asupra motivelor pentru care controalele interne ale bancii au esuat.
Semnele de intrebare persista, in special in conditiile in care SocGen a anuntat ca Jerome Kerviel nu a beneficiat personal de pe urma tranzactiilor frauduloase.
Exista voci, printre care se numara politicieni francezi sau experti in piata de capital, care acuza SocGen ca foloseste acest caz pentru a "musamaliza" pierderile suferite pe piata americana a creditelor ipotecare riscante si care, spun acestia, ar putea fi mult mai mari decat cele 2 mil. euro pe care oficialii bancii le-au recunoscut saptamana trecuta.
Bouton a respins insa vehement aceste acuzatii, declarand ca "oamenii ar trebui sa se opreasca putin si sa mediteze asupra situatiei in care ne aflam".
"Cum am fi putut transfera pierderile dintr-o parte in cealalta, fara ca auditorii nostri financiari sa nu observe acest lucru", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO