Business Internaţional

GE incearca sa scape de imaginea de conglomerat pentru a atrage investitorii

04.09.2006, 21:28 20

Unii investitori nu cumpara actiuni GE pentru ca in viziunea lor nu conteaza ca rezultatele General Electric sunt pozitive atat timp cat anumite divizii au rezultate sub asteptari.
Luna trecuta General Electric a gazduit aproximativ 100 de analisti la unul dintre studiourile NBC din Rockefeller Center. O echipa de executivi ai companiei, condusa de Keith Sherin, director financiar, le-a explicat despre modul in care afacerile detinute de GE aplica instrumentele de management pentru aflarea dorintelor clientilor si pentru a raspunde rapid acelor nevoi.
Conducerea diviziei de locomotive a demonstrat cum tehnicile grupului au ajutat-o sa observe ca dorinta clientilor era scaderea timpului dintre comanda si livrare, ca apoi sa micsoreze timpul necesar la 10 zile de la 31.
Alte afaceri ale GE au urmat aceeasi procedura. Lloyd Trotter, vicepresedinte executiv pentru operatiuni, a vorbit despre modul in care compania foloseste outsourcing-ul pentru a majora rata profitului.
Intr-o anumita masura, GE tinea predici unor enoriasi deja convinsi. Toti, cu exceptia unuia, dintre cei 20 de analisti Thomson Financial deja dadusera rating de cumparare actiunilor grupului cu operatiuni in mai toate sectoarele economiei Statelor Unite.
Dar investitorii nu s-au grabit sa ia in calcul ratingul. De mai bine de un an, analistii au prezis ca actiunile vor atinge 40 de dolari. In schimb, pretul acestora a fluctuat in jurul a 35 de dolari pe actiune, mai des scazand catre 32 de dolari.
"GE a trecut printr-o riguroasa transformare de portofoliu, dar actiunile nu raspund la ceea ce compania face sau nu face", a spus Deane Dray, analist la Goldman Sachs, care are o previziune de 40 de dolari pentru actiunile GE. Robert Cornell, analist la Lehman Brothers, a spus ca problema principala a GE, este ca "piata nu intelege ca evolutia pozitiva a General Electric este o functie a tuturor proceselor sale componente". GE se lupta sa schimbe aceasta impresie. De cativa ani compania foloseste intalnirile cu analistii pentru a demonstra cum afacerile specifice companiei contribuie la crestere. Momentan a renuntat la aceasta abordare in favoarea uneia care pune pe masa ceea ce GE aduce nou afacerilor pe care le gestioneaza, nu doar contributia pe care acestea o aduc.
Compania incearca sa se faca inteleasa de piata si sa demonstreze importanta fiecarei afaceri in cadrul grupului. "Investitorii ar trebui sa inteleaga ca managementul GE petrece mult timp concentrandu-se pe procesele care contribuie la cresterea companiei", a spus Sherin.
General Electric a incercat aproape tot pentru a creste pretul actiunilor. A renuntat la operatiunile de asigurare, scapand de o mare sursa de nesiguranta. Vanzarile realizate in China si India au crescut ca si cele din alte economii emergente. Americanii au injectat sume imense in afacerile cu potential important de crestere. In decembrie 2004, Jeffrey Immelt, directorul executiv, a promis investitorilor ca GE va obtine o crestere de 8% din afacerile existente. In ultimele 18 luni, a reusit acest lucru.
Dar intr-un mod ciudat, GE nu poate scapa de eticheta de conglomerat care loveste aproape in toate companiile industriale diversificate. "GE este implicata in atatea afaceri incat ramane una dintre cele mai greu de inteles companii pentru investitori", a spus Noel Tichy, profesor al Universitatii din Michigan care a scris numeroase lucrari despre General Electric.
Altii spun ca investitorii tind sa judece compania dupa cea mai slaba veriga, indiferent cat de puternica este compania in ansamblu. NBC, reteaua de televiziune a grupului, scade in rating sau GE Plastics inregistreaza rate nesemnificative de profit si investitorii dispar. "Exista aceasta perceptie ca GE este rupta daca fiecare segment nu opereaza la varf de eficienta", a spus Dray.
Investitorii nu vor sa cumpere o placinta, ei vor doar o bucatica. Spre exemplu, nu se poate sa investesti doar intr-o anumita afacere a GE, fara sa te implici in afacerile cu motoare de avion sau in afacerea de finantare a grupului. "Investitorii pot intra si iesi dintr-o afacere in functie de ciclul in care se afla, dar GE nu poate", este de parere Timothy Ghriskey, director de investitii al Solaris Asset Management.
Executivii companiei nu contesta logica fara echivoc a acestei probleme. In schimb, ei incearca sa-i convinga pe investitori, prin intermediul analistilor, ca valoarea proceselor corporatiste din intreaga lume eclipseaza cu mult flexibilitatea pe care companiile implicate intr-o singura industrie o ofera investitorilor. "Dorim ca investitorii sa inteleaga ca suntem intr-o companie operationala, nu intr-un conglomerat care doar detine afaceri", a spus Sherin.
Luna trecuta, compania s-a concentrat pe tehnici noi ca Lean Six Sigma, un proces prin care fiecare afacere poate inova metode pentru procesarea ordinelor si pentru furnizarea bunurilor si serviciilor. A introdus Net Promoter Score, o metoda prin care clientii sunt intrebati daca vor recomanda GE si altora. Pe baza raspunsurilor, clientii sunt clasificati ca promotori, neutri si promotori negativi. Se scad promotorii negativi din cei pozitivi si se obtine scorul.
O parte a investitorilor GE raman optimisti. "GE nu face nimic rau", a spus Bill Miller, presedinte al Legg Mason Capital Management, care detinea mai mult de 3 milioane de actiuni ale GE la data de 30 iunie. "GE va evolua foarte bine in urmatorii cinci ani, odata ce castigurile sale importante si cresterea dividendelor vor atrage iar atentia pietei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO