Business Internaţional

Germania profită de ieşirea din criză a economiilor din Europa de Est

Germania profită de ieşirea din criză a economiilor din Europa de Est

În primele şase luni ale acestui an, schimburile comerciale între Germania şi ţările din Europa Centrală şi de Est au totalizat 102,9 miliarde de euro

Autor: Gabriel Razi

17.10.2010, 23:20 28

Producătorii se arată entuziasmaţi cărelansarea economiilor emergente din estul continentului adeterminat băncile să reia treptat creditarea către companii.Comitetul pentru Relaţii Economice cu Europa de Est, asociaţie cepromovează industria Germană în estul continentului şi în fostelemembre ale Uniunii Sovietice, a anunţat că exporturile cătreaceastă regiune au crescut cu 20% în prima jumătate a anului, încomparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Polonia a fostsingura economie din Uniunea Europeană care a scăpat de recesiune.Poziţia favorabilă i-a permis să se distanţeze tot mai mult deRusia în poziţia de principal partener comercial al Germaniei înregiune.

"Majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est au reuşit sădepăşească criza economică cu excepţia României, Bulgariei şiCroaţiei", a declarat Klaus Mangold, fost director la Daimler, înprezent preşedinte al Comitetului pentru Relaţii Economice cuEuropa de Est.

Exporturile Germaniei către pieţele emergente din Europa auajutat cea mai mare economie a continentului să depăşeascărecesiunea. Semnalele acestui fenomen sunt evidente, rata şomajuluia început să scadă, în timp ce marile companii au demaratangajările.

Analiştii consideră că pieţele est-europene pot profita larândul lor de creşterea economică înregistrată de Germania.

Conform unui raport emis de Institutul Internaţional pentruStudii Economice din Viena, regiunea va avea o creştere economicămedie de 1% în 2010, care va accelera până la 2,5% în 2011 şi pânăla3,5% în 2012. În primele şase luni ale acestui an, schimburilecomerciale între Germania şi ţările din Europa Centrală şi de Estau totalizat 102,9 miliarde de euro (143,6 miliarde de dolari).

Exporturile Germaniei către Polonia au crescut cu 19,3%,atingând, în valoare absolută, 31,4 miliarde de euro (44 demiliarde de dolari) până la jumătatea acestui an. Activitateaexportatorilor germani în Rusia a avansat cu 29% însă rămâne pelocul al doilea cu o valoare totală de 26 de miliarde euro.Ultimele date ale Institutului Internaţional pentru StudiiEconomice din Viena raportează că exporturile actuale se află la80%-90% din valoarea atinsă înaintea crizei economice mondiale.

Economia rusească se estimează că urca cu 4% în acest an, darfără a fi reformată şi modernizată, aceasta nu va izbuti săconcureze pe termen lung cu celelalte economii europene.

Principalul partener al României

Germania rămâne principalul partener comercial al ţării noastre.În primele şase luni din 2010, volumul tranzacţiilor comerciale cuGermania s-a ridicat la 6,9 mld. euro. În aceeaşi perioadă,Germania a primit 18,8% din totalul exporturilor româneşti. Şi înceea ce priveşte importurile cea mai puternică economie din Europajoacă un rol important, astfel 17% din total provin din Germania.În primul semestru, valoarea totală a exporturilor a fost de 13,4mld. lei (3,23 mld. euro), în creştere cu 21,4% la valorileexprimate în lei şi cu 23,6% la valorile exprimate în euro. Numaiîn luna iunie creşterea a fost de 30,5% faţă de perioada similarădin 2009. Evoluţia importurilor a fost de asemenea pozitivă, încreştere cu 17,5% la valorile exprimate în lei şi 19,8% la euro,comparativ cu perioada similară din 2009. Astfel totalulexporturilor germane în România a fost de 15,4 mld. lei (3,72 mld.euro). Tranzacţiile comerciale cu Germania au urcat de la 7 mld.euro în 2005 la circa 15 mld. euro în 2008, pentru a scădea anultrecut, pe fondul crizei financiare, la puţin peste 12 mld. euro.Cristina Roşca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO