Business Internaţional

Goldman vinde actiuni ca sa dea inapoi banii de la stat

Goldman vinde actiuni ca sa dea inapoi banii de la stat

Lloyd Blankfein, seful Goldman, spune ca bancilor trebuie sa li se asigure libertatea de actiune pentru a putea plati imprumuturile luate de la stat (FOTO: Reuters)

14.04.2009, 18:32 13

Banca de investitii Goldman Sachs incearca sa plateasca cat mai repede imprumutul contractat de la guvernul Statelor Unite si a anuntat ca pregateste o majorare de capital de aproape 5 miliarde de dolari (3,7 mld. euro) prin vanzarea de actiuni catre investitori, scrie The Wall Street Journal.

Compania americana de servicii financiare - care a raportat un profit de 1,81 miliarde de dolari (1,36 mld. euro) in primele trei luni din 2009, peste nivelul estimat initial - a incercat in ultimele cateva luni sa iasa de sub administrarea autoritatilor federale.
Conducerea Goldman Sachs doreste sa iasa cat mai repede din programul de salvare initiat de guvernul american pentru a evita conditiile dure impuse de acordarea imprumutului federal. Anul trecut, 953 dintre angajatii bancii, aproape unul din 30, au primit bonusuri in valoare de aproximativ un milion de dolari (752.400 de euro) fiecare, potrivit unor surse apropiate situatiei.
Restrictiile impuse institutiei financiare de executivul american fac aproape imposibila acordarea de bonusuri generoase anul acesta.
In cadrul unei sedinte organizate la sfarsitul lunii martie la Casa Alba de presedintele Barack Obama la care au luat parte executivii de la Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, directorul executiv al institutiei financiare, a declarat ca bancilor americane trebuie sa li se asigure libertatea de actiune pentru a putea plati imprumuturile pe care au fost fortate sa le contracteze in octombrie.
In Statele Unite, opt dintre cele mai mari institutii financiare au beneficiat pana acum de fonduri totale in valoare de 165 miliarde de dolari (124 mld. euro), care includ si cele 10 miliarde de dolari (7,5 mld. euro) obtinute de Goldman Sachs.
Restrictiile referitoare la plata imprumuturilor au aparut chiar in momentul in care acestea au fost acordate, deoarece bancilor americane li s-a spus la acea data ca trebuie sa accepte fondurile de la stat pentru a nu crea discrepante intre ele si pentru a nu atrage atentia asupra institutiilor financiare care aveau o nevoie acuta de lichiditati.
"Bancile care isi pot plati datoriile au obligatia sa faca acest lucru", a declarat Blankfein in cadrul reuniunii de la Casa Alba. Directorul executiv al Goldman Sachs, care a primit aproape 68,5 milioane de dolari (51,4 mil. euro) in 2007, a adaugat ca restrictiile "vor limita abilitatea bancii de a concura pe piata".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO