Business Internaţional

Google este acuzat de parlamentarii britanici că prin „structuri fiscale artificiale“ fereşte profituri enorme de atingerea fiscului

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2013, 20:40 205

Gigantul IT Google se face vinovat de folosirea „unei structuri fiscale artificiale“ prin care fereşte „profiturile enorme“ făcute în Marea Britanie de atingerea autorităţilor fiscale, este verdictul dat dat de o comisie a parlamentarilor britanici. Aceştia critică şi marile firme de conta­bilitate, pe care le acuză că joacă un rol important în planurile companiilor de a evita plata taxelor.

„Pentru a evita plata impozitelor în Ma­rea Britanie, Google se bazează pe ar­gu­men­tul total neconvingător că vânzările că­tre clienţii de aici au loc de fapt în Irlanda, în po­fida dovezilor clare că marea ma­joritate a acti­vităţilor de vânzare au loc în Marea Bri­ta­nie“, se arată într-un raport de an­chetă al Co­misiei de Contabilitate Publică, care are rolul de a investiga politicile fiscale ale com­pa­niilor mari, scrie CNBC.

Google a negat de mai multe ori că face ceva incorect şi a spus comisiei în audierea din luna mai că vânzările publicitare pen­tru Marea Britanie se fac în Irlanda, ţară un­de impozitul pe profit este de 12,5%, faţă de 22% în Marea Britanie.

Compania a înregistrat venituri de 18 miliarde de dolari în Marea Britanie între 2006 şi 2011, dar a plătit impozite pe profit echi­valente cu doar 16 mil. dolari, se arată în raportul comisiei, care subliniază că intenţia Google este de a evita plata taxelor.

„Ne este clar că vânzările către clienţii din Marea Britanie sunt scopul principal, responsabilitatea şi rezultatul operaţiunilor din Marea Britanie, şi că procesarea vân­ză­rilor prin intermediul Google Irlanda nu are alt scop decât evitarea plăţii im­po­zi­te­lor“, explică analiza parlamen­ta­ri­lor. Aceş­tia spun, de asemenea, că po­li­ti­cile fis­cale au ştirbit reputaţia pe care Google o are în Marea Britanie şi la nivel inter­naţional.

Raportul critică firmele de contabilitate şi de consultanţă financiară că ajută com­panii precum Google să evite plata taxelor prin promovarea unor „structuri fiscale ar­tifi­ciale în locul unora care să reflecte sub­stanţa modului în care sunt făcute afacerile“. Google este consiliat de Ernst&Young. Aceasta a negat că pro­mo­vează „structurile artificiale“, notează Financial Times.

Parlamentarii au luat în colimator şi departamentul fiscal al guvernului.

Cele mai mari 50 de companii euro­pene au în medie fiecare 117 sucursale în para­di­surile fiscale, iar cea mai „exotică“ dintre ele este Deustsche Bank, cu 768 de firme, scrie La Tribune, care citează o analiză a ONG-ului CCFD Terre Solidaire.

„Paradisurile fiscale sunt terminate“, afir­ma în 2009 pe atunci preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy. Dar nu la fel gândeau exe­cutivii marilor companii europene. De când G20 a declarat război teritoriilor neco­ope­ran­te în aprilie 2009, companiile şi-au extins pre­zenţa în paradisurile fiscale. Între 2009 şi 2012 numărul sucursalelor din aceste para­disuri ale primelor 50 de companii europene ca mărime a crescut cu 16%, potrivit an­che­tei CCFD.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO