Business Internaţional

Grecia este iar în corzi: riscă să nu mai primească bani de la FMI

Grecia este iar în corzi: riscă să nu mai primească bani de la FMI

Otmar Issing, fostul economist-şef al BCE, spune că UE a ajuns să se confrunte cu această criză pentru că Grecia a adoptat euro trişând

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2011, 23:48 988

Situaţia în care se află Grecia riscă să scape de sub control încondiţiile în care guvernul nu reuşeşte să convingă opo­ziţia săaccepte noi măsuri de austeritate, iar FMI ameninţă că nu îi va maida bani. Pentru a agrava şi mai mult situaţia, ministrul olandez definanţe Jan Kees De Jager a declarat că un comitet al Eurogroup,forum care reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro, analizeazăîn care ar putea funcţiona "o reprofilare de catifea" a datoriilorGreciei.

Analiştii consideră că reprofilarea este o formă derestructurare prin care sunt prelungite termenele de scadenţă fărăreducerea valorii datoriilor, dar oficialii BCE, instituţie caredeţine obligaţiuni elene în valoare de zeci de miliarde de euro,nici nu vor să audă despre un astfel de proces din cauza efectelornegative pe care le poate avea asupra monedei europene.

Preşedintele forumului miniştrilor de finanţe din zona euroJean-Claude Juncker a averizat că FMI ar putea suspenda acordareaurmătoarei tranşe din pa­chetul de sprijin de 110 mld. eurodeoarece Grecia nu-şi poate garanta solvenţa pentru următoarele 12luni. În acest context, un oficial al BCE cere Atenei săgră­­bească procesul de vânzare a activelor de stat pen­tru areduce datoria uriaşă, iar premierul elen Geor­ge Papandreou,nereuşind să câştige sprijinul opo­­ziţiei, a anunţat că vacontinua politica de auste­ri­tate pentru a evita intrarea statuluiîn incapacitate de plată.

FMI ar putea fi împiedicat de propriile reguli să transfereurmătoarea tranşă deoarece Grecia nu poate garanta că-şi va puteaonora obligaţiile de plată, spune Juncker, citat de BBC News.

Atena a lansat săptămâna trecută un program de privatizări, însăJuncker consideră că aceste planuri ar trebui să fie maiambiţioase.

Grecia ar trebui să primească pe 29 iunie cea de-a cinceatranşă, de 12 miliarde euro, din pachetul stabilit anul trecut.Contribuţia FMI la aceste fonduri este de 3,3 miliarde de euro.Juncker apreciază că există şanse reduse ca statele europene săacopere lipsa acestor fonduri, potrivit agenţiei de presă ThomsonReuters.

Criticile la adresa Greciei se adună de la o zi la alta. Un fosteconomist-şef al BCE a explicat cum Grecia a ajuns să fie o povarăpentru Europa. În viziunea lui Otmar Issing, statul elen a intratîn zona euro trişând, iar liderii uniunii monetare au fost "preapoliticoşi" pentru a impune sancţiuni adecvate prin care s-ar fiputut evita declanşarea crizei da­toriilor.

"Când lucram la BCE, am suferit de fiecare dată când ţările nuîndeplineau criteriile. Grecia a trişat când a intrat (în zona euro- n.red.) şi este greu de ştiut cum trebuie să ne purtăm cutrişorii", a spus Issing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO