Business Internaţional

Guvernul ungar vrea sa interzica bancherilor sa mai dea credite ipotecare in valuta

Premierul Orban a cerut ca salariul lui Andras Simor, seful bancii centrale a Ungariei, sa se reduca cu 75% dupa aplicarea masurilor anuntate de guvern. El avea un salariu de 28.030 euro pe luna (FOTO: Reuters)

Premierul Orban a cerut ca salariul lui Andras Simor, seful bancii centrale a Ungariei, sa se reduca cu 75% dupa aplicarea masurilor anuntate de guvern. El avea un salariu de 28.030 euro pe luna (FOTO: Reuters)

09.06.2010, 23:32 18

Bancile din Ungaria ar putea limita creditarea din cauza noiitaxe propuse de premierul Viktor Orban, ce va afecta intreagaindustrie financiar-bancara a tarii, a declarat Tamas Erdei,presedintele asociatiei bancare ungare, scrie Bloomberg.

"Volumul de credite disponibile depinde de fapt de capitalulfiecarei banci in parte", a spus Erdei. "Daca rezervele de capitalprovenite din profituri inceteaza sa mai existe, in mod clarplafonul de bani disponibili pentru creditare se ingusteaza, dinperspectiva operationala a unei banci".

Surpriza de proportii este data de propunerea de interzicere aimprumuturilor ipotecare in valuta, extrem de populare in Ungariain anii de dinante de criza. Un asemenea demers ar putea intra inconflict cu legislatia europeana, iar interzicerea creditelor invaluta, alaturi de suprataxarea bancilor vor afecta puternicexpansiunea creditarii in Ungaria, intr-un moment in care oricumaceasta este deficitara, a declarat Lars Christensen, analist-sefpentru Danske Bank.

Ungaria intentioneaza sa taxeze industria financiara locala cu200 mld. forinti (700 mil. euro) anul acesta, ca parte aeforturilor de mentinere a deficitului bugetar in limita de 3,8%convenita cu creditorii internationali ai guvernului de laBudapesta. Initial, autoritatile ungare aveau in plan sa obtina dinimpozitarea bancilor venituri la buget de 13 mld. forinti (45,5mil. euro) in 2010.

In acelasi timp, oficialii ungari sunt porniti sa reducafiscalitatea. Astfel, noile masuri de austeritate includ sireducerea impozitului pe venit de la 17% si 32% la 16%, precum simicsorarea aproape la jumatate a impozitului pe profit pentruIMM-uri (companii cu profit anual de maximum 500 mil. forinti, sau1,75 mil. euro), de la 19% la 10%.

O gura de aer proaspat pentru fiscalitate

"Avem nevoie de un nou cadru fiscal. Sugerez sa nu-l reformam pecel vechi, ci sa cream unul nou", a recomandat Orban, citat dePortfolio.hu. Premierul ungar a adaugat ca nimeni nu mai areincredere in sistemul fiscal pentru ca "o economie in crestere nu se poate baza pe unsistem in care 2,5 milioane de persoane ofera contributii pentru 10milioane".

Totodata, guvernul va elimina diferitele taxe de mostenire sausuccesiune. "Exista domenii in care statul nu are niciun drept saintervina", potrivit lui Orban. O alta modalitate prin care statulungar spera sa-si mai reduca cheltuielile bugetare este instituireaunui plafon de maximum 2 mil. forinti (7.000 de euro) pentrusalariile celor care lucreaza in institutii publice. Mai mult,unele salarii vor fi inghetate, in timp ce altele vor fi reduse cu15%.

Creditorii straini ar putea alege sa plece

In afara emblematicei banci ungare OTP, industriafinanciar-bancara din Ungaria este dominata de creditori straini,printre care KBC, Bayerische Landesbank, Erste si Intesa Sanpaolo.Disponibilitatea acestora de a oferi credite este cruciala pentrueconomia maghiara, care anul trecut s-a confruntat cu cea maiputernica recesiune din ultimii 18 ani, spun analistii.

"Taxa cel mai probabil va descuraja bancile-mama sa-si maicontinue afacerile in Ungaria, pentru ca le-ar afecta profiturilesi volumul de credite bancare" din portofoliu, este de parereMagdalena Polan, economist pentru divizia londoneza a banciiamericane de investitii Goldman Sachs. "Ca revers, acest lucru arputea avea impact negativ asupra cresterii (economice-n.r.), dar siasupra bazei de impozitare".

Dintre creditorii vest-europeni cu operatiuni pe piata ungara,Raiffeisen are cea mai puternica prezenta, fiind urmat de Erste side KBC, potrivit unui raport publicat de JPMorgan Chase lainceputul saptamanii.

Suprataxarea bancilor va fi o masura temporara, pentru trei ani,iar detaliile cu privire la modul de colectare fiscala vor fistabilite dupa ce guvernul si reprezentantii industriei financiarevor purta negocieri, a declarat Orban, premierul ungar.

Ungaria a iesit din recesiune in primul trimestru al anului, cuo crestere economica de 0,9% fata de ultimele trei luni ale lui2009, dupa cinci trimestre consecutive de declin economic, potrivitbiroului central de statistica de la Budapesta.

Ce masuri a luat guvernul lui Orban

  • Impozit pe venit de 16% in loc de 17% si 32%;
  • Impozit pe profit de 10% pentru IMM-uri in loc de 19%;
  • Introducerea unei taxe pe profiturile bancilor;
  • Inghetarea salariilor din unele institutii publice;
  • Reducerea cu 15% a salariilor din anumite institutiipublice;
  • Plafon de 2 mil. forinti (7.000 de euro) pentru salariile de lastat;
  • Interzicerea imprumuturilor ipotecare in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO