Business Internaţional

HypoVereinsbank nu s-a incadrat in estimari

27.07.2001, 00:00 11



HypoVereinsbank, cea de-a doua banca din Germania, a anuntat ca nu va atinge obiectivele anului 2001, dupa ce rezultatele sale financiare au scazut pe fondul prabusirii pietelor financiare. Banca a raportat un profit net de 599 mil euro in primul semestru, comparativ cu 802 milioane euro, in aceeasi perioada a anului trecut

Valoarea obtinuta se situeaza sub estimarile analistilor, care asteptau un profit de 602 milioane euro. De fapt, rezultatul de anul trecut a fost ajustat pentru a reflecta integrarea Bank Austria AG, cea mai mare banca austriaca.

Achizitia Bank Austria, pentru care HypoVereinsbank a platit sase miliarde de dolari, nu a impulsionat cresterea profiturilor, asa cum se asteptau analistii. "Anul acesta trebuie sa ne concentram asupra reducerii costurilor", a declarat directorul executiv al bancii germane, Albrecht Schmidt.

Profitul net al bancii a fost de 131 milioane euro in al doilea trimestru, cu trei milioane sub valoarea preconizata anterior, de 134 milioane.

In primele sase luni, profitul net din dobanzi, principala sursa de venituri, a crescut cu 2,9%, la 3,5 miliarde euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile din taxe si comisioane, cifrate la 1,5 miliarde euro, au scazut cu 12%, in timp ce profitul din tranzactii (248 milioane euro) a fost cu 43% mai mic decat in perioada similara a anului 2000, in timp ce cheltuielile au crescut cu 8,5% pana la 3,8 miliarde euro, 803 milioane fiind destinate acoperirii imprumuturilor.

Cotatia actiunilor HypoVereinsbank a pierdut 20% anul acesta comparativ cu declinul cu 16% al titlurilor Deutsche Bank. Indicele CDAX al bancilor germane a scazut in acest an cu 11%.

Prin achizitionarea Bank Austria, HypoVereinsbank si-a facut intrarea indirect si pe piata bancara romaneasca, prin absorbtia Bank Austria-Creditanstalt Romania.

Prin intrarea in sistemul bancar romanesc, HypoVereinsbank devine practic una dintre cele mai active banci germane de pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO