Business Internaţional

Impact pozitiv pentru pieţe: după demisia premierului, obligaţiunile Ucrainei au înregistrat cea mai mare creştere din ultima lună

Impact pozitiv pentru pieţe: după demisia premierului,...

Autor: Anca Dumitrescu

28.01.2014, 16:15 119

Randamentul obligaţiunilor în dolari cu maturitate în iunie a scăzut cu 2,52 puncte procentuale, la 10,19%, în timp ce randamentul titlurilor cu scadenţa în 2023 a coborât cu 0,62 puncte, la 9,02%.

Ambele randamente au înregistrat cel mai mare declin de după 17 decembrie, ziua în care Ucraina a obţinut un împrumut de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei, care a temperat temerile că Ucraina ar putea intra în default.

Azarov şi-a înaintat demisia "pentru a crea posibilităţi suplimentare de compromis, în scopul rezolvării paşnice a conflictului", potrivit unui comunicat guvernului.

Parlamentul ucrainean a abrogat marţi legile extrem de dure îndreptate împotriva contestatarilor puterii, texte care au condus la radicalizarea mişcării proeuropene. În total, 361 de deputaţi au votat pentru abrogarea acestor legi criticate dur de către ţări occidentale şi denunţate ca o atingere adusă libertăţilor. Doi deputaţi au votat împotrivă. Rezultatul votului a fost primit cu aplauze.

"Ştirile că Azarov a demisionat sunt un factor pozitiv pentru pieţe, cel puţin pe termen scurt. Preşedintele Ianukovici pare tot mai izolat şi ar putea fi foarte dificil pentru el să păstreze puterea în totalitate", consideră Regis Chatellier, director la Societe Generale în Londra.

Costul asigurării pentru default al obligaţiunilor ucrainene (CDS-uri) a scăzut cu 0,81 puncte procentuale, la 8,48%, dar este în continuare cel mai ridicat din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO