Business Internaţional

În goana după profit, investitorii se bat pe creditele toxice ale băncilor europene

În goana după profit, investitorii se bat pe creditele...

Autor: Bogdan Cojocaru, Sorin Pâslaru

20.03.2015, 00:05 681
Foamea de profit într-o lume a dobânzilor reduse şi chiar negative îi face pe investitori să se întreacă în a-şi face cumpărăturile la „angrourile“ europene de stat responsabile cu vânzarea creditelor, locuinţelor şi altor active nedorite din sistemul bancar.

Aşa-numitele „bad bank“ deţinute de guvernele din Olanda şi Austria accelerează vânzările portofoliilor de credite achiziţionate de la băncile lovite de criza financiară, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal. Vehiculul similar din Irlanda şi-a majorat vânzările de împrumuturi în ultimul an, iar guvernul britanic a anunţat săptămâna aceasta că intenţionează să grăbească restructurarea propriei bad bank şi „să scoată pe tarabă“ credite de 13,2 miliarde de lire sterline (18,3 miliarde de euro) pentru investitori.

„Există un surplus de cumpărători pe piaţă care iau poziţii pentru bătaia pe aceste portofolii“, a explicat Federico Montero, analist la Cushman & Wakefield.

După criza financiară, una dintre cele mai severe din istoria postbelică, mai multe guverne europene au căutat să revigoreze sistemele bancare amputând din portofoliile băncilor creditele toxice şi alte active nocive. Aceste active au fost apoi plasate în aceste „bad bank“ finanţate de guverne, al căror scop este să valorifice activele sau să le neutralizeze.

Până recent, vânzarea aces­tui gen de active a fost o bă­taie de cap. Însă acum situaţia se schimbă datorită stabilizării preţurilor şi superprogramului de achiziţii de active al Băncii Centrale Europene, care împinge în jos yieldurile obligaţiunilor şi-i încurajează pe investitori să pompeze bani în active mai riscante. Anul trecut, vânzarea de credite de către bănci a ajuns la un nivel record. În Europa, băncile au vândut împrumuturi pentru proprietăţi comerciale şi rezidenţiale de 65 de miliarde de euro, faţă de 27 de miliarde de euro în 2013, potrivit PricewaterhouseCoopers.

Firmele de private equity precum Blackstone Group, Cerberus Capital Management şi Lone Star Funds se numără printre cumpărători. De altfel, firmele americane de private equity s-au implicat în 81% din tranzacţiile de anul trecut din Europa cu credite neperformante, potrivit CBRE Group.

„Este foarte clar că s-au îmbunătăţit condiţiile de pe piaţă. Circulă acum o mulţime de bani“, a explicat Richard Banks, analist la UKAR.

Banca activelor toxice din Irlanda - Agenţia Naţională de Administrare a Activelor (NAMA) – a mărit viteza vânzărilor în ultimii doi ani încurajată de cererea mare din partea investitorilor. NAMA se pregăteşte acum să vândă cel mai mare portofoliu, Proiectul Arrow (Săgeata), un pachet de active neperformante cu o valoare nominală de peste opt miliarde de euro. Vânzarea ar putea fi finalizată până în vară, potrivit unei surse apropiate tranzacţiei. În ianuarie NAMA a anunţat că a vândut credite de 18,7 miliarde de euro, dintre care 42% în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO