Business Internaţional

În spatele reîntoarcerii lui Ronaldinho în Brazilia stă o adevărată inginerie financiară

În spatele reîntoarcerii lui Ronaldinho în Brazilia stă o adevărată inginerie financiară

Autor: Traian Terzianm

17.01.2011, 17:35 89

În spatele repatrierii starului brazilian Ronaldinho, recenttransferat de Flamengo, stă o un adevărat mecanism financiar, scriesite-ul FutebolFinance.com.

Din punct de vedere financiar este greu pentru marile cluburieuropene să achiziţioneze jucători de nivelul lui Ronaldinho. Cuatât mai greu este pentru cluburile din Brazilia. Însă rezultatulunei combinaţii eficiente între investiţiile mai multor companii şiun marketing excelent au reuşit să îl aducă "acasă" pe starulbrazilian. AC Milan a anunţat că doreşte aproximativ 8 mil. euro(10,6 mil. dolari) ca să incheie contractul cu Ronaldihno dar esteposibil să renunţe la contract pentru a evita plata salariuluiacestuia (6,5 mil. euro pe an).

Cine şi cum plăteşte salariul lui Ronaldinho?

· Ronaldinho va avea un salariu de 5 milioane de euro pe an(6,69 mil. dolari).

· Salariul este suportat în proporţie de 80% de Traffic Sports -4 mil. euro (Traffic Sports este agentia de management aevenimentelor sportive internaţionale din USA, partener al clubuluiFlamengo în achiziţionarea lui Ronaldinho) şi 20% (1 mil. euro) declubul sportiv brazilian Flamengo.

· În 2010 Flamengo a generat aproximativ 12,5 mil. euro (16,7mil. dolari) din sponsorizări.

· În 2011, odată cu revenirea lui Ronaldinho, clubul se aşteaptăca renegocierile de contracte de sponsorizare sa ajungă în total la25 mil. euro.

· În contract a fost menţionat faptul că toate beneficiillepublicitare de peste 12,5 mil. euro trebuie negociate cu sponsoriişi vor fi distribuite jucătorilor, clubului şi agenţiei TrafficSports.

· Fotbalistul va primi 50%, agenţia Traffic Sports 40% şi clubulFlamengo 10%.

Dacă în 2011 Flamengo îşi va dubla totalul sponsorizărilorprimite, de la 12,5, la 25 milioane de euro (de la 16,7 la 33,4mil. dolari), toate părţile ar fi mulţumite şi astfel ar existaurmătorul scenariu:

· Ronaldinho va avea în cel mai rău caz un salariu de 5 mil.euro şi în cel mai bun caz unul de 11,25 mil. euro.

· Traffic Sports va investi 4 mil. euro în salariu şi jucătorulva primi în cel mai bun caz 40% din cei 12,5 mil. euro dinpublicitate, iar în cel mai rău caz jucătorul nu va mai primi nimicdin publicitate. În această situaţie agenţia are cel mai marerisc.

· Flamengo va obţine în cel mai bun caz o creştere cu 10% acâştigurilor din publicitate, dar la cheltuieli intră cei 1,25 mil.euro care îi va plăti pentru partea sa din salariul lui Ronaldinho.În cel mai rău caz va trebui să îşi menţină câştigurile la acelaşinivel, dar cu prezenţa lui Ronaldinho în echipă îşi va majora cusiguranţă câştigurile provenite din vânzarea biletelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO