Business Internaţional

Industria Ucrainei se prabuseste sub criza

14.12.2008, 17:23 57

Productia industriala a Ucrainei a inregistrat cea mai pronuntata scadere din Europa in luna noiembrie, pentru a patra luna consecutiv, cele mai afectate sectoare de activitate ale economiei tarii fiind fabricarea otelului, constructia de masini si rafinarea petrolului, scrie Bloomberg.
Productia tarii a scazut cu o rata anuala de 28,6% in noiembrie, dupa ce in luna octombrie inregistrase o reducere cu 19,8%, potrivit oficiului ucrainean de statistica.
Productia de otel s-a redus cu 48,8%, productia de petrol rafinat si de alte produse chimice a inregistrat o scadere cu 35,2%, in timp ce industria auto a raportat o productie cu 38,8% mai redusa.
"Scaderea raportata in luna noiembrie urmeaza unui declin semnificativ al productiei industriale, in special in industria auto si in ceea ce priveste productia de metale, care indica o activitate investitionala tot mai scazuta", a afirmat Iryna Piontkivska, economist al Troika Dialog Ukraine in Kiev.
"Economia Ucrainei intra in recesiune in ultimul trimestru al lui 2008, tocmai din cauza acestei scaderi a productiei industriale", a mai spus Piontkivska.
Economiile emergente sunt in continuare puternic afectate de criza financiara internationala, fapt care duce la deprecierea monedelor nationale si la scaderea cererii pe pietele internationale pentru produsele pe care le exporta.
Ucraina, la fel ca Letonia si Ungaria, a apelat la ajutor financiar din partea Fondului Monetar International. Productia industriala a Letoniei a scazut cu 9% in octombrie, in timp ce productia industriala a economiei ungare a inregistrat o scadere cu 7,2%.
Economia Ucrainei, care din anul 2000 a inregistrat un ritm anual de crestere in medie de 7%, se afla in prezent "in recesiune", potrivit declaratiei de pe 10 decembrie a ministrului de finante al tarii, Viktor Pynzenyk.
Rata de crestere economica va scadea probabil undeva intre 3,5% si 4% pentru 2008, comparativ cu nivelul de 7,6% raportat in 2007, a afirmat si Serhy Romanyuk, adjunctul ministrului economiei.
Economia ucraineana s-ar putea contracta cu 5% anul viitor, a declarat si Oleksandr Shlapak, adjunctul sefului administratiei prezidentiale de la Kiev.
Grivna ucrainiana se apropie de cel mai slab curs de schimb din 1999. Moneda s-a depreciat cu 34% in octombrie si noiembrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO