Business Internaţional

Inflatia de 5,7% tine departe Estonia de euro

08.06.2007, 18:32 29

Inflatia in Estonia a crescut in luna mai pana la 5,7 %, alimentata de pretul mare al combustibililor si de costurile locuintelor, statul baltic facand un pas inapoi in demersul de adoptare a monedei europene, scrie Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a fost de 5,7%, ajungand din nou la maximul atins in luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani si jumatate, fata de 5,5% cat a fost in aprilie. Indicele preturilor a crescut cu 0,7% fata de luna anterioara, costurile de transport crescand cu 2,5% fata de luna aprilie.
"Ritmul de crestere al inflatiei a fost stabilit de preturile combustibililor", spune Anne Karik-Uustalu, economist la Sampo Pank din Tallin.
Estonia a fost deja nevoita sa amane planurile de adoptare a monedei europene, tinand cont ca rata inflatiei s-a situat peste limitele de admitere in zona euro. Rata somajului aflata la cel mai coborat nivel din ultimii 15 ani si cresterea de 20% a salariilor, cea mai mare din ultima decada, au crescut cheltuielile populatiei indreptate catre sectoarele locuintelor, alimentar si al masinilor.
Banca centrala estimeaza ca inflatia va ramane la acest nivel in cea de-a doua jumatate a anului, avand in vedere ca presiunile inflationiste mai scazute din sectorul imobiliar aflat in relaxare vor fi inlocuite de efectul cresterii taxei pe valoarea adaugata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO