Business Internaţional

Investitiile straine din Bulgaria s-au injumatatit

18.06.2009, 16:46 15

Investitiile straine directe in Bulgaria au scazut cu circa 50% in perioada ianuarie-aprilie, atingand 955 mil. euro, comparativ cu 1,9 mld. euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport publicat de banca centrala de la Sofia, scrie Dnevnik.

Intrarile de capital strain s-au contractat cu 10% in ianuarie si cu o rata record de 71% in aprilie, comprimandu-se cu peste 500 de milioane de euro comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, cand s-au ridicat la circa 722 de milioane de euro.
Contul financiar, care cuprinde atat investitiile straine in Bulgaria, cat si investitiile tarii in exterior, s-a redus in intervalul ianuarie-aprilie pana la 278 de milioane de euro, comparativ cu 3,8 mld. euro in primele patru luni ale anului trecut. Cu toate acestea, rezultatele arata o evolutie pozitiva in raport cu situatia din decembrie 2008 si ianuarie 2009, cand bancile straine si-au retras resursele din diviziile bulgare. Contractia contului financiar a fost cauzata in special de scaderea fluxului de investitii straine directe si de conditiile severe de creditare.
Deficitul de cont curent al Bulgariei a scazut la 1,3 mld. euro in primele patru luni ale anului.
Georgi Ganev, reprezentant al Centrului de strategii liberale din Bulgaria, a atribuit scaderea volumului de investitii straine directe iesirilor de lichiditati din sistemul bancar, insa aceasta tendinta va fi redusa in urmatoarea perioada, in conditiile in care creditorii continua sa obtina profituri si nu vor mai permite iesirile de capital in afara tarii, a mai spus Ganev.
Scaderea investitiilor straine directe ar putea incetini revenirea sectoarelor orientate spre export, potrivit expertului bulgar Iskra Hrsitova-Balkanska.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO