Business Internaţional

Investitorii se indreapta din nou spre pietele emergente

Investitorii se indreapta din nou spre pietele emergente
14.04.2009, 18:30 16

Desi toata lumea vorbeste despre revenirea in forta a burselor americane din ultimele saptamani, actiunile companiilor listate pe bursele din tarile emergente au o evolutie chiar mai spectaculoasa, scrie The Wall Street Journal.

Situatia actuala amplifica temerile investitorilor, potrivit carora aceste actiuni ar putea suferi o prabusire de proportii in urmatoarele luni. Preocuparile nu au constituit insa un motiv suficient de puternic pentru ca acestia sa nu cumpere companii despre care cred ca in urmatorul an sau peste doi ani vor fi mai puternice decat in prezent.
Investitorii isi intorc privirea catre state precum Brazilia, Coreea de Sud sau catre tarile din Europa Centrala si de Est, odata ce apetitul pentru risc creste din nou. Actiunile, obligatiunile si monedele din aceste state au iesit "sifonate" sau au fost chiar distruse ca urmare a tulburarilor de pe pietele bursiere de anul trecut.
Motivatia investitorilor a fost alimentata de posibilitatea ca cresterea economica a Chinei sa revina pe plus, dupa ce s-a prabusit sub presiunea crizei economice actuale. In luna martie in China au fost acordate un numar record de credite, in conditiile in care procesul de imprumut este inghetat in cele mai multe colturi ale lumii.
Aceste piete au primit un nou imbold la inceputul acestei luni, cand in cadrul summitului G-20 - ce a reunit cele mai importante 20 de state industrializate si in curs de dezvoltare - s-a cazut de acord sa se majoreze rezervele Fondului Monetar International de la 250 de miliarde de dolari (189 de miliarde de euro) la 1.000 de miliarde de dolari (758 de miliarde de euro). "Puterea financiara" a fondului le ofera investitorilor confortul de a investi, banii lor fiind intr-o anumita masura protejati.
In 2009, pietele emergente si-au adjudecat titlul de cei mai buni performeri. Un indice al Morgan Stanley ce urmareste evolutia burselor pietelor emergente s-a apreciat cu 12% in ultimele trei luni. Prin contrast, indicele aferent burselor din statele dezvoltate, mai putin Statele Unite si Canada, este in cadere cu 9%.
 
Plus 20% in China, Rusia si Brazilia
Indicii de referinta din China, Rusia si Brazilia, analizati in termeni de moneda nationala, au recuperat anul acesta mai mult de 20% dupa un an 2008 marcat de pierderi, in timp ce indicele national indian a crescut in 2009 cu 12%. In Europa de Est indicii de referinta au inregistrat in ultima luna cresteri de 20-30%.
Guvernele si chiar cateva companii prezente pe pietele emergente au profitat de relaxarea temerilor investitorilor pentru a emite obligatiuni. Nici monedele nationale ale acestor state nu au facut nota discordanta, pesoul mexican, realul brazilian si rubla ruseasca s-au apreciat in raport cu dolarul cu 7% sau chiar mai mult, de la inceputul lunii martie.
A activa pe aceste piete intr-o perioada optimista ce urmeaza insa uneia de pesimism dur este o provocare pentru investitori. "Toata lumea s-a imbulzit, iar cursa a fost extrem de rapida", a spus Simon Hallett, administrator la Harding Loevner din Somerville.
"O mare parte din acest entuziasm se datoreaza increderii ca China si-a solutionat problemele", a adaugat el.
Hallett spune ca a fost surprins negativ de datele economice dezamagitoare ce descriau situatia de pe pietele emergente la inceputul anului, insa a primit asigurari ca, in afara anumitor state din Europa Centrala si de Est, sistemul financiar "a fost afectat de criza insa nu a cedat".
Bursele din statele in dezvoltare ar putea sa se prabuseasca daca piata globala s-ar confrunta cu noi probleme. Ca in cazul tuturor investitiilor riscante, activele de pe aceste piete raman legate de bunavointa investitorilor de a-si asuma riscuri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO