Business Internaţional

Irlanda, aproape de a lua bani din fondul de urgenţă al UE

Autor: Cristina Rosca

27.09.2010, 23:35 15

Banca Centrală Europeană a analizat posibilitatea activăriifondului salvator de 750 de miliarde de euro pentru a veni însprijinul Irlandei, în încercarea statului de a-şi refinanţadatoria, potrivit ziarului german Handelsblatt, care citează surseguvernamentale fără a le dezvălui identitatea, scrie Bloomberg.Fondul a fost creat în luna mai după criza Greciei şi are rolul deplasă de siguranţă pentru statele membre ale zonei euro

Mai multe state din zona euro au fost anunţate să strângă banipentru Irlanda în eventualitatea în care statul va avea nevoie deajutor financiar, potrivit aceluiaşi ziar, care nu oferă însă maimulte detalii. Autorităţile au decis însă să nu meargă mai departecu acest plan.

Spreadul, respectiv prima suplimentară pe care investitorii ocer pentru a opta pentru obligaţiunile irlandeze în schimbultitlurilor germane, considerate mai sigure, a crescut până la unnivel record de 411 puncte de bază (4,11%) săptămâna trecută.Situaţia se datorează în principal stării de sănătate precare aeconomiei şi a băncilor irlandeze. Irlanda a fost cel mai puternicafectată la capitolul costuri de finanţare, în condiţiile în carecelelalte state de la periferia Europei sau cele cu probleme ausuferit o majorare insignifiantă a primei de risc.

"Suspectăm că statele puternice din zona euro vor rămâne mai înumbră în condiţiile în care criza datoriilor s-a agravat, din cauzadatoriilor Irlandei şi Portugaliei, şi cum niciun eveniment nu seîntrevede pentru a calma situaţia, ne temem că spreadurile în cazulPortugaliei şi Irlandei ar putea continua să crească", afirmăeconomiştii Crédit Agricole CIB.

Dacă Banca Centrală Europeană şi celelalte bănci centrale nuacţionează "serios" şi devin cumpărători ai titlurilorguvernamentale portugheze şi irlandeze, Crédit Agricole CIB seaşteaptă ca aceste pieţe lipsite de lichiditate să îşi continuepicajul, "exacerbând temerile investitorilor şi afectândobligaţiunile".

În pofida măsurilor de austeritate adoptate în cele două state,situaţia s-a înrăutăţit, iar investitorii întârzie să îşi recâştigeîncrederea în ţările cu probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO