Business Internaţional

Japonezii de la Nomura: UE ar trebui sa intervina pentru bancile expuse pe Europa de Est

15.02.2009, 17:12 20

Guvernele tarilor europene, Uniunea Europeana si organizatiile financiare internationale trebuie sa actioneze rapid in ceea ce priveste riscurile legate de expunerea bancilor fata de regiunea estica a continentului in scopul evitarii unei aprofundari a crizei de pe pietele de credit, au avertizat analistii companiei nipone de servicii financiare Nomura, scrie Bloomberg.

Tarile est-europene se chinuie sa refinanteze creditele denominate in moneda straina contractate de locuitorii acestora in decursul anilor de prosperitate economica, pana in 2007, ani in care rata medie de crestere economica a depasit nivelul de 5 procente. Fondul Monetar International, care a oferit sprijin Letoniei, Ungariei, Serbiei, Ucrainei si Belarusului, a avertizat pe 28 ianuarie ca pierderile suferite de banci s-ar putea amplifica in conditiile "transmiterii socurilor intre sistemele bancare ale pietelor mature si cele ale pietelor emergente".
"Sunt necesare masuri urgente in vederea recladirii increderii si preintampinarii riscurilor privitoare la stabilitatea financiara si economica in regiunea euro si in Europa de Est", a declarat Peter Attard Montalto, economist pe piete emergente in cadrul Nomura International din Londra. "Masurile trebuie luate rapid. Situatia a inceput sa se deterioreze in ritm mai accelerat de la sfarsitul anului trecut si exista pericolul ca orice actiune sa vina prea tarziu".
In contextul in care companiile si consumatorii au cautat credite ieftine, exprimate in principal in euro si franci elvetieni, pasivele externe au atins aproape 100% din PIB in Polonia si Cehia si s-au situat la de aproape doua ori Produsul Intern Brut al Ungariei, conform calculelor Nomura.
Expunerea bancilor din zona euro totalizeaza 1.000 de miliarde de euro in regiune, iar incluzand bancile britanice, suedeze si elvetiene, cifra se ridica la 1.130 de miliarde de euro, arata Nomura, citand date ale Bancii Reglementelor Internationale cu sediul in Elvetia.
"Consideram aceste niveluri si unele dintre riscuri ingrijoratoare", arata Montalto. "Exista un risc serios ca aceste expuneri sa aiba pe viitor consecinte grave asupra economiilor Europei Centrale si de Est, cat si asupra bancilor europene".
Creditele neperformante din regiune au avansat pana la 8%, de la 5% anul trecut, iar Standard & Poor's anticipeaza ca acestea ar putea depasi nivelul de 25% in medie.
Riscurile ce deriva din nivelul expunerii sunt amplificate de deprecierea monedelor din regiune si riscurile de default in crestere in conditiile in care numarul celor care-si pierd locul de munca urca rapid, iar companiile isi restrang productia si platile, scrie economistul Nomura. Regiunea se va confrunta cu o recesiune in acest an in conditiile prabusirii exporturilor, a anuntat FMI. Riscurile legate de creditele neperformante sunt foarte mari avand in vedere scaderea salariilor si cresterea ratei somajului, avertizeaza Montalto.
Un grup de sase banci, incluzand banca Italiana UniCredit si cea austriaca Raiffeisen, a facut apel la Uniunea Europeana in sensul organizarii unei actiuni comune de sprijinire financiara a tarilor estice ca Romania si Ucraina.
Numai bancile austriece au credite acordate in valoare de 230 de miliarde de euro in regiune, echivalentul a 80% din PIB-ul tarii. Bancile au cerut elaborarea unui program de 12 puncte de sprijinire a regiunii, de la credite pentru banci la garantii pentru depozitele clientilor de la organizatii ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
BERD, Banca Mondiala si guvernele din zona euro ar trebui sa furnizeze capital bancilor, arata Montalto.
 
Apel pentru Europa de Est
  • Pe 1 decembrie, un grup de sase banci occidentale a inaintat o scrisoare Comisiei Europene cerand un pachet financiar regional pentru estul continentului.
  • Pe 28 ianuarie, Fondul Monetar International avertiza ca pierderile bancilor s-ar putea amplifica pe fondul expunerii acestora fata de Europa de Est.
  • Austria, tara de origine a unor banci cu expunere masiva fata de Europa de Est, a facut recent apel la Uniunea Europeana pentru punerea la punct a unui pachet de salvare a Europei de Est in valoare de aproximativ 150 de miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO