Business Internaţional

John Mack este acuzat ca a distrus valoarea bancii Morgan Stanley prin deciziile luate

21.12.2007, 18:35 17

Banca americana de investitii Morgan Stanley si-a redus valoarea contabila a activelor cu 9,4 mld. $ (6,53 mld. euro), in cel de-al treilea trimestru suferind primele pierderi trimestriale (3,59 mld. $) din momentul in care a fost listata pe bursa, in 1986, scrie The Wall Street Journal.
Directorii executivi a trei mari banci - Citigroup, Merrill Lynch si UBS - si-au pierdut functiile dupa ce institutiile pe care le conduceau au raportat pierderi situate intre 8 si 14 mld. dolari (5,5-9,7 mld. euro).
La fel ca UBS si Citigroup, Morgan Stanley va primi o infuzie de lichiditate din partea unui guvern strain, anuntand ca un fond de chinez este dispus sa investeasca 5 mld. $ in companie.
China Investment Corporation, care anul acesta a platit 3 mld. dolari (2,08 mld. euro) pentru 10% din fondul de investitii Blackstone, va achizitiona un pachet de 9,9% din actiunile bancii americane.
Pana acum pierderile totale anuntate de companiile financiare cauzate de investitiile pe piata subprime se ridica la 70 mld. $
(48,6 mld. euro), dar cifra ar putea ajunge pana la 300 mld. $ (208 mld. euro), conform estimarilor Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare.
Banca de investitii Goldman Sachs previzioneaza insa pierderi de pana la
400 mld. $.
Pentru John Mack, directorul executiv al Morgan Stanley, pierderile de pe trimestrul trei au reprezentat o lovitura puternica, in conditiile in care el a fost principalul sustinator al modelului de business responsabil pentru problemele pe care banca le are de infruntat.
Mack a anuntat ca nu va accepta nici un bonus pentru activitatea pe 2007, fiind foarte dezamagit de rezultatele bancii. Mack ar putea castiga anul acesta doar 800.000 de dolari, spre deosebire de seful de la Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, care ar putea primi un pachet salarial de 70 mil. $.
Din momentul in care Mack a ajuns la sefia bancii in 2005, Morgan Stanley si-a asumat o serie de riscuri, pariind puternic impotriva instrumentelor financiare bazate pe credite ipotecare riscante, actiuni care, de altfel, au fost foarte profitabile la inceput. Insa in incercarea de a-si intari pozitia de pe piata, compania a achizitionat si o serie de obligatiuni bazate pe ipoteci, considerate ca fiind sigure. Dar, odata cu prabusirea valorii acestora, profiturile uriase s-au transformat in pierderi pe masura.
Valoarea pierderilor a determinat o serie de critici indreptate impotriva lui Mack, unul dintre veteranii de pe Wall Street, a carei activitate se afla deja in atentia oficialilor Morgan Stanley, ca urmare a unor decizii-cheie legate de segmentul creditelor ipotecare. In februarie 2006, sub conducerea acestuia, Morgan Stanley a achizitionat, pentru 1,76 mld. dolari, compania de credit Goldfish, a carei valoare contabila a fost redusa cu 422 mil. dolari dupa numai cateva saptamani.
Mai mult, in decembrie anul trecut, in momentul intensificarii avertismentelor privind o "furtuna" pe segmentul creditelor ipotecare riscante, Mack a platit 706 mil. dolari pentru furnizorul de credite subprime, Saxon Capital.
"Mack este un adevarat distrugator de valoare", considera Kevin Murphy, fost analist la Morgan Stanley.

Investitii neinspirate

Banca a achizitionat o serie de obligatiuni bazate pe ipoteci, considerate ca fiind sigure, iar odata cu prabusirea valorii acestora, profiturile uriase s-au transformat in pierderi pe masura.
In februarie 2006, banca americana a cumparat, pentru 1,76 mld. $, compania de credit Goldfish, a carei valoare contabila a fost redusa cu 422 mil. $, dupa numai cateva saptamani.
In decembrie anul trecut, in momentul intensificarii avertismentelor privind o "furtuna" pe segmentul creditelor ipotecare riscante, Mack a platit
706 mil. $ pentru furnizorul de credite subprime, Saxon Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO