Business Internaţional

KPMG: Fraudele se inmultesc in timpul crizelor

15.12.2008, 17:51 16

Riscurile privind aparitia de fraude ar putea creste in Marea Britanie pe perioada crizei economice internationale, anunta expertii companiei de consultanta si audit KPMG, scrie BBC News.

Fenomenul este cauzat in principal de managerii companiilor care ar putea modifica anumite date pentru a face ca performantele firmelor pe care le conduc sa fie mai ridicate, in timp ce angajatii care au acumulat datorii mari ar putea fi tentati sa comita diverse fraude.
Pierderile suferite de corporatiile britanice in urma fraudelor in primele sase luni ale lui 2008 se ridica la aproximativ 630 de milioane de lire sterline (701,5 mil. euro), cu mult peste cifrele raportate in ultimii ani.
Posibilii infractori ar putea sa incerce sa obtina carduri de credit false in conditiile actuale de pe piata creditelor, avand astfel acces la banii din depozitele bancare ale victimelor fraudate.
Infractorul tipic care apeleaza la fraude financiare ar putea fi in general un barbat intre 35 si 55 de ani, cu o functie de mijloc in ierarhia companiei la care lucreaza, angajat de mai multi ani, si ar putea ocupa un post la departamentul de finante, considera cei de la KPMG.
Numarul cazurilor de frauda este in continua crestere, pierderile cauzate de astfel de infractiuni ridicandu-se la aproape 1 mld. lire sterline (1,11 mld. euro) in 2007, comparativ cu anul 2000, cand pierderile pe fondul diverselor fraude financiare au atins 192 de mil. lire sterline (213,8 mil. euro).
In prima jumatate a lui 2008, 128 de cazuri de frauda au ajuns in instanta in Marea Britanie, provocand pierderi totale de 630 de milioane de lire sterline (701,7 mil. euro), potrivit Barometrului judiciar al KPMG care monitorizeaza astfel de infractiuni.
Pierderile din 2008 pe fondul fraudelor sunt mai ridicate fata de cele de 421 mil. lire sterline (468 mil. euro) raportate in ultima jumatate a lui 2007. In acest an, fraudele aparute in sectorul financiar au provocat pierderi de aproape 350 mil. lire sterline (389,5 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO