Business Internaţional

Londra insistă pe negocieri paralele pentru Brexit şi un acord de comerţ liber cu UE

Londra insistă pe negocieri paralele pentru Brexit şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.05.2017, 00:04 459
Premierul britanic Theresa May şi-a menţinut poziţia spunând că Marii Britanii ar trebui să i se permită discuţii pentru un acord „cuprinzător“ de comerţ liber cu Uniunea Europeană în timp ce îşi negociază plecarea din blocul comunitar, scrie Bloomberg.

Declaraţiile ei vin la o zi după ce liderii UE au sugerat, la un summit special la Bruxelles, că ambiţiile premierului May privind negocierile pentru Brexit sunt nerealiste. Politicianul britanic a negat că ar fi „într-o altă galaxie“. Ea se aşteaptă la doi ani „duri“ de discuţii.

„UE a mai spus că nimic nu va fi acceptat până când totul va fi acceptat“, a spus May. „Vreau să mă asigur că ne vom înţelege asupra unui acord comercial şi asupra aranjamentelor noastre de retragere astfel încât să ştim care sunt acestea atunci când vom pleca din UE.“ Înainte de summitul de la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a insistat asupra unui „hard Brexit“ ca strategie de negociere a UE cu Londra. Un lucru rar, el a lăudat Grecia pentru progresul făcut cu reformele cerute de creditorii internaţionali în schimbul bailouturilor de mai multe zeci de miliarde de euro.

Grecia urmează să primească o nouă tranşă din finanţarea de bailout în această lună. Schäuble este un susţinător îndârjit al austerităţii care i-a speriat atât de mult pe greci. De asemenea, Schäuble a spus că Germania, cea mai mare economie din UE şi ţara cu cele mai mari contribuţii la bugetul Uniunii,  nu ar trebui să plătească mai mult pentru a acoperi golul lăsat de plecarea Marii Britanii.

Diferenţele de poziţie dintre UE şi Londra arată că o parte din discuţiile privind Brexitul se vor concentra doar pe ce ar trebui să se discute, ceea ce creşte riscul ca negocierile să se blocheze înainte de a se atinge subiectele importante. Cele două părţi au la dispoziţie timp până pe 29 martie 2019 să găsească un numitor comun. La acea dată Marea Britanie va părăsi UE cu sau fară un acord.

Un articol al Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung descrie  o cină de pe 26 aprilie între May şi preşedintele CE Jean-Claude Juncker ca fiind o întâlnire dificilă la care premierul britanic a expus aşteptări nerealiste privind desfăşurarea negocierilor. Potrivit articolului, care citează surse UE, May a sugerat că problemele legate de drepturile muncitorilor UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi rezolvate rapid la un summit din iunie. Ea ar mai fi spus şi că Marea Britanie nu datorează niciun ban Uniunii şi că un acord de comerţ liber poate fi discutat încă de la începutul negocierilor. Juncker ar fi sunat-o a doua zi pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru a-i spune că May trăieşte într-o altă galaxie. Biroul lui May a negat informaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO