Business Internaţional

Lovitură de proporţii pentru dentişti, de acum puteţi spune adio plombelor: Medicamentul minune care poate stimula dinţii să se repare singuri

Lovitură de proporţii pentru dentişti, de acum puteţi...

Autor: Alex Ciutacu

14.10.2017, 19:02 12031

Plombele dentare ar putea deveni un subiect care ţine de domeniul trecutului mulţumită unui efect descoperit recent al unui medicament creat pentru tratarea Alzheimer-ului, numit Tideglusib, potrivit Futurism.

Dezvoltat şi testat pentru tratarea bolii Alzheimer, medicamentul Tideglusib s-a dovedit utilizabil în stimularea mecanismului natural de repararea al corpului. Chiar dacă a fost testat doar pe şoareci până acum, efectele la nivelul regenerării dentiţiei au fost evidente.

Tideglusib funcţionează prin stimularea celulelor stem din pulpa dintelui, sursa dentinei noi. Dentina este substanţa mineralizată situată sub smalţul dintelui, care ajunge să fie roasă de carii.

Dinţii îşi pot regenera dentina în mod natural, fără a fi ajutaţi, dar doar în anumite circumstanţe. Pulpa trebuie să fie expusă prin infecţii, carii sau traume pentru ca organismul să înceapă producţia dentinei.

Dar chiar şi atunci, dintele poate reface doar un strat subţire în mod natural – nu destul cât să repare pagubele produse de carii, acestea fiind adânci în general. Tideglusib schimbă rezultatul procesului deoarece blochează enzima GSK-3, care opreşte formarea dentinei.

În cadrul cercetării, echipa a introdus bureţi mici, biodegradabili, făcuţi din colagen şi îmbibaţi în Tideglusib, în cavităţile afectate. Acest lucru a declanşat creşterea dentinei şi, în mai puţin de şase săptămâni, dintele a fost reparat.

Structura de colagen s-a topit, lăsând în urmă doar dintele intact. Până acum, procedura a fost aplicată doar pe dinţi de şoareci.

„Folosirea unui medicament care a trecut deja prin teste clinice pentru Alzheimer, generează o oportunitate reală de a trimite acest tratament dentar cât mai repede spre clinici”, susţine autorul principal al studiului, profesorul Paul Sharpe, pentru The Telegraph.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO