Business Internaţional

Lupta pentru bursa londoneză ar putea căpăta accente dramatice

Lupta pentru bursa londoneză ar putea căpăta accente...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.03.2016, 00:00 480

Bătălia pentru câştigarea con­tro­lului asupra London Stock Exchange Group (LSE) ar putea deveni una extrem de dură în condiţiile în care potenţialii cumpă­ră­tori încearcă să obţină o poziţie dominantă într-o industrie cu un ritm alert de conso­lidare, relatează Bloomberg. După ce LSE a anunţat că poartă discuţii de fuzionare cu Deutsche Boerse, cei mai mari doi pro­prietari de burse din lume, CME Group şi Intercontinental Exchange, sau ICE, ar putea veni cu oferte nesolicitate.

Patru dintre cele mai mari cinci burse din lume fiind implicate, o tranzacţie are potenţialul de a zgudui industria. O potenţială achiziţie ar conferi CME o prezenţă importantă în Europa după ce compania a întâm­pinat probleme în a reuşi pe această piaţă pe cont propriu. Dacă ICE ar câştiga, entitatea combinată ar putea avea o capitalizare de piaţă cu peste 10 miliarde de dolari peste cea a CME. Iar o fu­ziune LSE-Deutsche Boerse ar da naştere unei companii suficient de mari pentru a testa valoarea de piaţă de 32 mld. dolari a CME. Am putea asista la un adevărat război al ofertelor, afirmă Michael Wong, analist la Morningstar din Chicago.

Câştigătorii s-ar alege cu cea mai mare bursă de acţiuni din Europa, o participaţie majoritară în cea mai mare casă de clearing pentru swap-uri pe rata dobânzii şi un business profitabil pe segmentul indicilor.  CEO-ul LSE Xavier Rolet declara anul trecut că piaţa va fi într-o bună zi dominată de patru sau cinci jucători globali. Indiferent de rezultatul acestei bă­tălii, Rolet, un bancher care şi-a pe­trecut cea mai mare parte a carierei la Goldman Sachs şi Lehman Brothers înainte de a se alătura LSE în 2009, insistă că Londra va rămâne unul dintre cele mai importante centre de trading din lume.

Businessul de clearing pentru swap-uri pe dobânzi al LSE, LCH, este atractiv atât pentru ICE, cât şi pentru Deutsche Boerse. La fel de atractiv este şi indicele FTSE Russell, al LSE, un indice de referinţă pentru active de aproape 10 mii de miliarde de dolari. O alianţă între Deutsche Boerse şi LSE ar da naştere celei mai mari pieţe europene pentru acţiuni, derivate, indici şi clearing, cu o valoare de piaţă de aproximativ 30 miliarde de dolari. Clienţii ar avea astfel la dispoziţie un one-stop shop pentru pieţele primare din Londra, Frankfurt şi Milano, cât şi acces la platforma pan-europeană Turquoise.

Tranzacţia, în cadrul căreia Deutsche Boerse are drept termen limită data de 22 martie pentru depunerea unei oferte oficiale, ar aduce de asemenea indicele Euro Stoxx 50, cel mai valoros indice de acţiuni din Europa, şi portofoliul de indici al FTSE Russell, sub o singură umbrelă. Obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare pentru orice alianţă ar putea reprezenta un obstacol major. Autorităţile europene ar putea agrea totuşi o alianţă între Deutsche Boerse şi LSE pentru că Londra ar fi în acest fel oficial conectată la restul Europei, potrivit lui Michael Wong de la Morningstar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO