Business Internaţional

Mamutii comunisti din industria grea din Europa de Est incep sa "rugineasca" din cauza recesiunii

Mamutii comunisti din industria grea din Europa de Est incep sa "rugineasca" din cauza recesiunii
22.07.2009, 17:37 153

Industria grea din statele situate in Europa de Est, candva punct de referinta pentru "economiile planificate" guvernate dupa principii comuniste, a supravietuit colapsului regimului in urma cu 20 de ani, insa este posibil sa nu aiba forta necesara sa reziste pana cand actuala criza economica se va fi terminat, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Recesiunea mondiala, care a afectat puternic economiile din regiune, a caror crestere se bazeaza in principal pe exporturi, ameninta sa transforme fostele motoare de crestere ale perioadei comuniste si post sovietice in istorie, si odata cu eliminarea lor sa provoace o crestere puternica a ratei somajului care sa conduca la numeroase presiuni sociale.

 

Siderurgia, cu motoarele turate doar la jumatate

Producatorii europeni de otel au rulat in acest an la 55% pana la 60% din capacitatea lor, au micsorat investitiile si au redus numarul de slujbe pentru a rezista celei mai grave recesiuni de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Dunaujvaros, fostul Sztalinvaros (Orasul lui Stalin), situat la 70 de kilometri sud de Budapesta, gazduieste cea mai mare fabrica producatoare de otel din Ungaria, Dunaferr.

Compania, o unitate a Donbass Group din Ucraina, se confrunta cu o scadere de 40% a veniturilor din vanzari in primul trimestru si a anuntat ca va concedia 400 de muncitori si va oferi sansa de a se pensiona inainte de vreme altor sute de angajati pentru a "suporta" mai bine criza. Dupa ce procesul de restructurare se va fi incheiat, compania va mai numara 7.200 de angajati.

Unitatea ceha a ArcelorMittal, situata in nord-estul statului, regiune unde somajul este una dintre principalele probeleme, utilizeaza doar 35% pana la 45% din capacitatea sa, din cauza lipsei de comenzi.

DAM, o companie producatoare de otel in nord-stul orasului Miskolc, a fost inchisa pentru mai mult de sase luni. Productia colosului care candva numara 18.000 de angajati s-a prabusit.

"Urechile mele s-au obisnuit cu zgomotul din fabrica. Linistea e buna atunci cand vrei sa te odihnesti, insa aici, in aceste conditii este mai rea decat zgomotul", a spus Geza Tokodi, angajat in cadrul companiei timp de 38 de ani.

Complexul, candva denumit Lenin Steel Works (Fabrica Producatoare de Otel a lui Lenin), s-a dezvoltat rapid in anii '50, cand guvernul comunist a dorit sa transforme Ungaria in tara "fierului si a otelului" in pofida carentelor sale in ceea ce priveste materiile prime si energia ieftina.

Dupa ce in anii '80, anii sai de glorie, orasul avea o populatie de peste 200.000 de rezidenti, majoritatea angajati in industrie, acum, numarul acestora a scazut la aproximativ 170.000, iar rata somajului este situata intre 15% si 16%, mult peste media nationala de 9,8%.

DAM, care a supravietuit procesului de privatizare din anii '90 si a fost salvata dupa ce a fost in mai multe randuri pe marginea prapastiei, este din nou intr-o situatie critica si se vede nevoita sa concedieze cei aproximativ 700 de angajati ce i-au mai ramas.

Procesul de lichidare a inceput pe 24 iunie, iar compania insarcinata cu procesul este firma Ratis, care i-a scos activele la vanzare. Fabrica ar putea supravietui daca se va gasi un investitor.

Miskolc, cel de-al doilea oras al Ungariei, este afectat de numarul mare de someri si de lipsa de noi slujbe.

 

Someri pe banda rulanta

Agnes Dudas, care conduce biroul de angajari din oras, spune ca numarul de someri inregistrati a crescut in luna mai la 18.200, de la 12-13.000 la sfarsitul anului trecut.

Mai mult de jumatate din cei care isi pierd slujbele din cadrul fabricii producatoare de otel au pste 50 de ani. Va fi foarte dificil pentru acestia sa isi gaseasca noi locuri de munca, in pofida faptului ca orasul primeste fonduri printr-un program al UE destinat sa ajute regiunile afectate de criza, a spus ea.

In ultimii 20 de ani, forta de munca angajata in centrele industriale ce au rezistat dupa caderea comunismului nu a dat semne ca doreste sa isi schimbe locul de munca.

"Este greu de crezut ca ne vom confrunta cu schimbari structurale in regiunile industriale, deoarece oamenii specializati in industria grea sau in minerit nu se pot transfera cu usurinta catre alte sectoare ale economiei", a spus David Marek, economist la Patria Finance.    

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO