Business Internaţional

Manhattan, la mare cautare printre bancheri

16.09.2005, 19:23 11

Bancile rasar, in Manhattan, la fiecare colt de strada, chiar in interiorul blocurilor de locuit sau cladirilor cu numai doua etaje, devenind la fel de numeroase precum cafenelele Starbucks, relateaza The New York Times.

Nou-venitii, precum Wachovia, Bank of America, Commerce Bank sau Washington Mutual, au preluat multe dintre spatiile destinate retailului care au gazduit si alte banci rivale sau chiar fostele locatii ale magazinelor de hardware, buticurilor sau restaurantelor.

Proprietarii acestor spatii par a fi mult mai dispusi sa le ofere spre inchiriere bancilor deoarece acestea din urma sunt dispuse sa plateasca chirii mult mai mari decat retailerii. O banca poate plati o chirie de peste 300 de dolari pe metru patrat in majoritatea locatiilor din Manhattan, in special cele din zonele foarte circulate, precum Union Square sau pe Broadway, comparativ cu suma cuprinsa intre 200 si 250 de dolari pe metru patrat pe care sunt dispusi sa o ofere retailerii pentru inchirierea unui spatiu in acleasi zone.

Asadar, "darea de mana a conducerii bancilor atunci cand vine vorba de inchirierea unui spatiu constituie principalul motiv pentru care proprietarii spatiilor respective vor sa gazduiasca sedii de banci", spune Gene P. Spiegelman, director executiv la Cushman & Wakefield, care tocmai a incheiat negocierea inchirierilor a patru spatii pentru Wachovia, care avea deja alte 13 sedii pe teritoriul Manhattanului, deschise incepand cu 2002.

Spiegelman a adaugat ca proprietarii de astfel de spatii au inceput chiar sa isi aleaga clientii in functie de listarea acestora la bursa sau de ratingul brandului acestora.

Pentru a fi siguri ca nu vor ramane fara clienti, proprietarii ii obliga pe acestia sa incheie contracte pe perioade indelungate, de 15 sau 20 de ani. Contractele cu retailerii, in schimb, sunt incheiate, in general, pe o perioada de 10 ani.

Ei nu par sa fie ingrijorati nici de consolidarea sistemului bancar preconizata de specialistii in domeniu, fiind constienti ca o banca care preia o alta trebuie sa respecte prevederile pe care aceasta din urma se obligase sa le respecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO