Business Internaţional

Mario Draghi, viitorul şef al BCE, trebuie să scoată moneda euro din vârtejul crizei datoriilor suverane

Mario Draghi, viitorul şef al BCE, trebuie să scoată moneda euro din vârtejul crizei datoriilor suverane

Italianul Mario Draghi, cel care urmează să preia conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) din toamnă

Autor: Bogdan Cojocaru

27.06.2011, 00:04 376

Italianul Mario Draghi, cel care urmează să preia conducereaBăncii Centrale Europene (BCE) din toamnă, are misiunea de a scoatecu bine moneda euro din cea mai gravă criză cu care se confruntă dela formarea uniunii monetare, în 1999. El va prelua în noiembrieşefia BCE de la fran­cezul Jean-Claude Trichet după ce a primit lafinalul săptămânii trecute susţinerea liderilor europeni

"Este o persoană foarte interesantă şi experimentată. Seconformează imaginii noastre despre stabilitate şi soliditateeco­nomică", îl laudă cancelarul Germaniei Angela Merkel, scrie TheTelegraph. Draghi nu se bucură numai de respectul lideriloreuropeni, ci şi de cel al analiştilor. "Au ales cel mai buncandidat posibil", consideră Nick Kounis, economist la ABNAmro.

Italianul, în vârstă de 63 de ani şi tată a doi copii, are un CVimpresionant. După ce şi-a făcut doctoratul în economie launi­versitatea americană MIT, cariera l-a propulsat pe Draghi înfuncţiile de director executiv al Băncii Mondiale (1984-1990) şidirector general al Trezoreriei Italiei (1991-2001), unde a condusprocesul de priva­tizare. El a lucrat şi în mediul privat între2002 şi 2005, unde a fost în topul executivilor băncii americaneGoldman Sachs. Draghi a preluat şefia Băncii Italiei la finele lui2005, înlocuindu-l pe Antonio Fa­zio după demisia acestuia în urmaunui scan­dal de corupţie. În contrast cu prede­ce­so­rul său,reputaţia lui Draghi a crescut cons­tant şi, la un moment dat, el afost pro­pus pentru funcţia de pre­mier. Italianul con­duce, dease­menea, Con­si­liul de Sta­bilitate Fi­nan­ciară, un organisminterna­ţional în­fiinţat în 2009 care monito­rizează şi facerecomandări despre sistemul financiar global.

Nemţii au fost iniţial sceptici cu privire la o persoană care săprovină dintr-o ţară care are o datorie publică mai mare decâtPIB-ul şi o economie şubredă. În februarie, cel mai popular ziargerman exclama ironic ca un bucătar încântat de propria reţetă:"Mamma mia!", la ideea ca un italian să conducă insti­tuţia.Publicaţia susţinea că "pentru italieni inflaţia este un mod deviaţă", că italienii şi inflaţia merg împreună ca "sosul de tomateşi pastele".

Germania este foarte sen­sibilă la inflaţie, dar deter­mi­nareade care Draghi a dat dovadă în discursurile "electo­rale" în cares-a angajat să ţină sub control inflaţia şi conser­vatorismulfiscal al acestuia au făcut ca imaginea lui să se schimbe rapid şiradical în ochii germanilor. Astfel, în aprilie acelaşi ziarpublica o poză cu ita­lianul purtând o şapcă de soldat tipicprusacă şi propunea ca Draghi să primească "cetă­ţenia de onoaregermană". Un aport important în numirea lui Draghi l-a adus chiarcandidatul Ger­ma­niei pentru şefia BCE Axel Weber, care s-a retrasdin luptă după ce a renunţat la guver­narea Bundesbank, bancacentrală germană.

"Cu toţii ar trebui să urmăm exemplul Ger­ma­niei în problemelede re­formă econo­mică", spune Draghi, spre încântareager­ma­nilor. Draghi îşi va vedea salariul înjumă­tăţit în momentulîn care îl va înlocui pe Jean-Claude Trichet, el câştigând 757.714de euro în 2010, de peste două ori mai mult decât suma încasată deTrichet, conform datelor băncii italiene. Salariul de bază primitde Trichet s-a ridicat la 367.863 euro.

Cine este Mario Draghi

  • S-a născut pe 3 septembrie 1947.

  • Are o diplomă de doctor în economie la MIT (1977) şi estelicenţiat în economie la Universita degli Studi din Roma(1970).

  • A fost numit pe 29 decembrie 2005 în funcţia de guvernator albăncii centrale italiene.

  • Este membru în consiliul guvernator al BCE şi preşedinteleConsiliului de Stabilitate Financiară.

  • A ocupat funcţia de vicepreşedinte şi director în cadrul bănciiamericane Goldman Sachs între 2002 şi 2005 şi a fost membru înconsiliul executiv al aceleiaşi bănci între 2004 şi 2005.

  • A fost director general al Trezoreriei Italiei între 1991 şi2001.

  • S-a aflat la conducerea Băncii Mondiale între 1984 şi 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO