Business Internaţional

“Marxistul” Thomas Piketty devine milionar: “Capitalul” său a depăşit vânzări de 1,5 milioane de bucăţi

“Marxistul” Thomas Piketty devine milionar:...

Autor: Iulian Anghel

30.12.2014, 16:00 968

Cel mai la modă economist al lumii, francezul Thomas Piketty (42 de ani), se îndreaptă spre un succes greu de egalat. Cartea sa “Capitalul în secolul XXI”, o “monstruozitate” de 900 de pagini a depăşit 1,5 milioane de exemplare vândute şi acesta este doar începutul. Cartea tocmai a fost tradusă în China şi promite să fie un impresionat succes editorial.

Publicaţia franceză La Tribune face, la final de an, un rezumat al formidabilului succes înregistrat de “Capitalul” tânărului economist: ideile sale sunt disecate la întâlnirile şefilor de corporaţii, sunt vehiculate în mediul politic. Aplaudat de reputaţi economişti precum laureatul premiului Nobel Paul Krugman, Piketty este contestat de alţii, dar asta nu face decât să-i sporească faima. Criticii îi reproşează puţinele argumente în ceea ce priveşte partea teoretică a faimoasei sale lucrări care, din titlu, trimite la nu mai puţin faimosul “Capital” al lui Marx. Concluziile sale nu sunt însoţite de demonstraţii convingătoare, spun aceştia.

Dar Piketty susţine că nu este “marxist” şi, într-una din multele apărări ale cărţii sale, arată s-a “vaccinat” de retorica anticapitalistă într-o vizită în România, imediat după căderea comunismului.

Mai faimos în America decât în Europa, Piketty susţine, citat de New York Times: „Când vad magazinele pustii şi oameni aşteptând de pomană în stradă, pentru mine este limpede că e nevoie de proprietate privată şi de instituţii de piaţă nu doar pentru eficienţă economică, ci şi pentru libertatea individuală“.

Şi atunci, ce vrea Piketty şi de ce este înţeles ca “stâlp ideologic al renaşterii marxismului”, cum îl numeşte The New York Times?

Examinând adâncirea inegalităţilor sociale, Piketty susţine că problema poate fi rezolvată printr-o taxare puternic progresivă pe venitul investit şi pe avere. Altminteri, susţine el, dacă actualul sistem economic continuă, inegalităţile se vor adânci din ce în ce mai mult.

Până ce teoria să fie demonstrată practic, ea face bani frumoşi pentru autorul ei. Pe Amazon.com cartea are preţul de 27.27 dolari, iar vânzările totale (în librării şi pe internet) au depăşit 1,5 milioane de exemplare – adică un “business” de peste 40 de milioane de dolari. Iată că “neomarxismul” este şi el un job care poate produce milionari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO