Media & Advertising

Cel mai puternic editor de ştiri financiare din lume s-a retras după 25 de ani. În locul lui a venit redactorul şef al The Economist

Cel mai puternic editor de ştiri financiare din lume s-a...

Autor: Ioana David

12.12.2014, 17:19 301

Matt Winkler, cel care a construit de la zero armata de jurnalişti de la Bloomberg acum 25 de ani, s-a retras din poziţia de redactor şef, iar în locul său va veni John Micklethwait, redactorul şef al influentului săptămânal The Economist.

Winkler, 59 de ani, un fost reporter pe obligaţiuni la Wall Street Journal, a înfiinţat alături de Michael Bloomberg, cel care a avut trei mandate consecutive de primar al New York-ului, agenţia de ştiri Bloomberg. Decizia de a părăsi funcţia de redactor şef al Bloomberg a şocat lumea media din întreaga lume.

Considerat un lider volatil, Winkler, care purta aproape întotdeauna papion, este un titan al jurnalismului, fiind cel care a creat un imperiu de 2.400 de jurnalişti şi care care servea 323.000 de clienţi.

În locul său vine John Micklethwait, veteranul The Economist, care este alături de publicaţie de 27 de ani, scrie New York Post. Fostul primar, care acum are 72 de ani, a revenit anul acesta la cârma imperiului său cu venituri de 9 mld. dolari, iar de-a lungul timpului a vorbit în termini favorabili despre The Economist, într-o perioadă în care au exista zvonuri că ar fi interesat să cumpere publicaţia.

“Dacă nu poţi cumpăra publicaţia, atunci cumperi editorul”, a spus un observatory media citat de New York Post.

Mandatul său este să “unească” operaţiunile editoriale ale companiei care includ agenţia de presă, reviste, televiziune, radio şi online, iar venirea are loc în condiţiile în care, după revenire, Michael Bloomberg pare hotărât să “facă curăţenie”. În septembrie, Dan Doctoroff a anunţat că va părăsi poziţia de CEO al grupului de media la finalul anului.
Chiar dacă John Micklethwait prea responsabilităţile de redactor şef, există totuşi unele semne de întrebare legate de puterea de decizie pe care o va avea, deoarece predecesorul său va avea un cuvânt de spus în continuare. Matt Winkler rămâne redactor şef emerit, poziţie din care va continua să aibă un rol vital în cadrul organizaţiei. Fostul primar a anunţat că va lucra alături de Winkler pentru iniţiativele strategice, va coordona interviuri importante şi va fi implicat în subiecte de impact.

Venirea lui John Micklethwait arată că Michael Bloomberg încearcă să apropie operaţiunile business to  business de cele business to consumer. Predecesorul său a pus bazele modului de lucru al Bloomberg şi era renumit pentru atenţia la detalii. Ghidul său, The Bloomberg Way, destinat reporterilor şi editorilor, conţine sfaturi despre tot, de la evitarea clişeelor la câte cuvinte să fie folosite în fraza de început.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO