Business Internaţional

McDonald's se confrunta cu pierderi de peste 711 mil. $

26.07.2007, 17:51 21

McDonald's, operatorul celui mai mare lant de restaurante fast-food la nivel mondial, a inregistrat pierderi pentru prima oara in ultimii patru ani, pe fondul costurilor ridicate generate de vanzarea a peste 1.600 de locatii din America Latina si regiunea Caraibelor.
Compania americana McDonlad's a pierdut 711,7 mil. dolari (514 mil. euro), sau 60 de centi pe actiune, fata de un profit de 834,1 mil. dolari (603 mil. euro) cat a fost raportat anul trecut. Veniturile companiei au crescut cu 12 procente, pana la 6,01 mld. dolari (4,3 mld. euro), scrie Bloomberg.
Restaurantele McDonald's cu vechime au obtinut cele mai mari vanzari din ultimii trei ani, in contextul in care compania a diversificat oferta de produse din SUA si China. Investitorul activ William Ackman a cerut companiei Oak Brook din Illinois sa vanda o parte din restaurante si sa creasca cheltuielile de rascumparare a actiunilor.
"Al doilea trimestru a fost in principal o perioada in care a fost incercata puterea diviziilor din afara granitelor. Europa, Asia Pacifica si America Latina sunt puncte extrem de forte", spune David Kolpak, administrator la Victor Capital Management din Cleveland.
Costurile legate de vanzarea activelor din America Latina includ pierderi de 825 mil. dolari (597 mil. euro) cauzate de fluctuatiile valutare si de 800 mil. dolari (579 mil. euro) generate de diferenta dintre castiguri si valoarea neta contabila.
Directorul financiar al companiei McDonald's, Matthew Paull, a declarat investitorilor si analistilor intr-o conferinta ca intentioneaza sa se retraga pentru a urma o cariera de profesor. Numit in functie in 2001, Paull va ramane la conducerea companiei pana la finalul anului.
McDonald's ar putea sa se decida in urmatoarele luni asupra schimbarii modului in care obtine si investeste capitalul, potrivit declaratiilor lui Jim Skinner, directorul executiv al companiei. "Nu suntem legati pe termen lung de actuala structura a capitalului si niciodata nu am fost. In prezent, analizam cu atentie modul de constituire a capitalului."
Compania nu va vinde actiuni acoperite de incasarile din francize, asa cum au facut alte lanturi de restaurante precum Domino's Pizza, spune Paull.
Ultimele pierderi inregistrate de McDonald's au fost in ultimul trimestru al anului 2002, pe fondul costurilor cauzate de inchiderea a peste 700 de restaurante. In anul urmator, produsele noi precum salatele cu pui au inceput sa atraga consumatorii care nu manancau burgerii sau alte preparate cu un continut ridicat de grasimi, McDonald's inregistrand 50 de luni consecutive de crestere a vanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO