Business Internaţional

Ministrul german de finante: Pietele au iesit de sub control

20.05.2010, 10:47 20

Este necesara o reglementara serioasa a pietelor financiare,acestea trebuind tinute sub control, a declarat pentru FinancialTimes ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble intr-uninterviu publicat joi.

"Sunt convins ca pietele sunt iesite de sub control. De aceeasunt necesare reglementari serioase, in sensul de a crea unmecanism de piata functional", a spus Schauble.

"O piata nu functioneaza corect daca riscurile si bonusurilesunt dezechilibrate", a declarat oficialul.

"Avem nevoie de transparenta. Data fiind complexitateatehnologiei moderne, individul trebuie sa aiba ocazia de a judecasingur actiunile pe care le ia. De aceea este necesara ostandardizare a produselor. Si avem nevoie de transparenta pentrutoti participantii din piata".

Germania pus criza cu care se confrunta pe seama speculatorilorde pe pietele financiare, anuntand o oprire a tranzactiilor de tipnaked short selling pe titlurile bancilor germane si a bonduriloremise de guvernele din zona euro.

Naked short selling-ul permite investitorilor sa vanda titluriinainte de a le fi imprumutat. Aceasta practica, ce s-a aflat si laoriginea prabusirii bancii Bear Stearns in martie 2008 si catevaluni mai tarziu a Lehman Brothers, este deja interzisa in StateleUnite si in multe alte tari, dar in cazul unor actiuni, nu atitlurilor de datorie emise de guverne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO