Business Internaţional

Moare şi capra vecinului: Industria ungară are o problemă critică, lipsa forţei de muncă

80% din companiile din industria prelucrătoare a Ungariei s-au plâns că penuria de forţă de muncă

80% din companiile din industria prelucrătoare a Ungariei s-au plâns că penuria de forţă de muncă

Autor: Bogdan Cojocaru

01.08.2017, 00:00 592

La începutul celui de-al treilea trimestru al acestui an, peste 80% din companiile din industria prelucrătoare a Ungariei s-au plâns că penuria de forţă de muncă reprezintă un impediment pentru extinderea producţiei, scrie Portfolio.hu. 

Aceasta este de departe cea mai mare rată atât din Ungaria, cât şi din întreaga Europă Centrală şi de Est. Companiile s-au plâns că au astfel de probleme şi acum un an, dar situaţia s-a înrăutăţit, după cum sugerează o analiză a Comisiei Europene.

Spre comparaţie, în iulie doar 31% dintre companiile de servicii din Ungaria au spus că au dificultăţi din cauza forţei de muncă insuficiente. Procentul este comparabil cu cel de anul trecut, dar tot cel mai mare din regiune.

Pentru a da un reper privind gravitatea situaţiei din industria maghiară, trebuie spus că în Polonia circa 37% din firmele cu activităţi în sectorul manufacturier au spus că nu-şi pot extinde producţia pentru că nu găsesc angajaţi. Polonia se află pe locul doi, după Ungaria, în acest clasament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels