Business Internaţional

Murdoch se uită neajutorat cum i se spulberă o achiziţie de 12,5 miliarde de dolari

Foto Scott Olson

Murdoch se uită neajutorat cum i se spulberă o achiziţie de 12,5 miliarde de dolari

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2011, 00:04 1629

Marea Britanie a cerut noi informaţii auto­rităţilor dereglementare a indus­triei comunicaţiilor cu privire la oferta de12,5 mld. dolari făcută de compania News Corp deţinută de RupertMurdoch pentru preluarea televiziunii BSkyB, semnalând că aceastaar putea căuta modalităţi de a bloca tranzacţia pe fondulscandalului din jurul tabloidului News of the World, potrivitagenţiei de presă Thomson Reuters.

Valoarea acţiunilor firmei britanice de televiziune prin satelita scăzut cu peste 7% la începutul săptămânii în condiţiile în carepoliticienii au sporit presiunile cerând guvernului să amânetranzacţia şi să ceară realizarea unei anchete mai detaliate decătre Comisia pe probleme de concurenţă. News Corp obţinuse osusţinere iniţială din partea guvernului pentru oferta saangajându-se să transforme influentul canal Sky News al BSkyBîntr-o companie se­parată pe fondul criticilor că tranzacţia arconferi lui Rupert Murdoch o influenţă prea mare asupra opinieipublice.

Totuşi, News Corp ar fi păstrat o deţinere de 39% în cadrul noiicompanii şi ar fi furnizat o mare parte din veni­turile acesteiaprintr-un acord de includere a canalului pe platforma BSkyB,generând semne de întrebare cu privire la independenţa editorială aacestuia.

Cererea de noi informaţii înseamnă că guvernul ar putea înaintatranzacţia Comisiei pe concurenţă pentru o anchetă care ar puteadura până la un an, diminuând presiunile exercitate asupraprim-ministrului David Came­ron, criticat pentru legăturile strânsecu Murdoch.

Mai mulţi analişti spun că se aşteaptă ca un acord să fie totuşiîncheiat în cele din urmă, în timp ce alţii susţin că încheiereatranzacţiei este nesigură, situaţia căpătând un caracterpolitic.

"Ceea ce mă îngrijorează este că acum întrebarea principală vafi «Ce au ştiut James şi Rupert şi când au aflat?» Dacă lucrurilenu vor fi clarificate rapid, tranzacţia va cădea pentru că guvernulva resimţi presiuni de a se distanţa de familia Murdoch", adeclarat Claudio Aspesi, analist în cadrul Bernstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO