Business Internaţional

​Nici măcar campania „Mănâncă mere împotriva lui Putin” nu mai poate ajuta merele poloneze

​Nici măcar campania „Mănâncă mere împotriva lui...

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2016, 17:16 2182

Prinşi în primele linii ale războiului economic dintre UE şi Rusia declarat după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, producătorii polonezi de mere blesteamă recolta foarte bogată din această vară, scrie Financial Times.

“Situaţia de pe piaţa merelor din Polonia este destul de dificilă”, spune Anna Staszewska, specialist în exporturi la EUROSAD, un conglomerat de producători de mere cu peste 30 de ferme şi 700 de hectare de livezi în Polonia. “Producătorii din Polonia au fost cel mai greu loviţi de embargoul rus”.

După ce autorităţile de la Bruxelles au reacţionat la anexarea Crimeei cu sancţiuni comerciale împotriva Rusiei, Moscova a răspuns cu interzicerea importurilor de alimente din UE, blocând astfel un comerţ care absorbea peste jumătate din exporturile de mere ale Poloniei şi aproximativ o cincime din întreaga producţie.

Acest lucru, combinat cu o creştere de producţie de 10% în acest an, la nivelul record de 3,5 milioane de tone, a împins preţurile la minime fără precedent, aducând multor fermieri pierderi grele într-o ţară care generează aproximativ o treime din merele produse în UE.

Iniţial, o campanie guvernamentală de impulsionare a consumului de mere “împotriva lui Putin” a dus la o creştere a consumului intern, însă cererea a revenit la niveluri medii. Un program UE de achiziţionare de mere şi distribuire gratuită a acestora a fost oarecum utilă, dar nu suficientă pentru a compensa vânzările către Rusia. Eforturile de identificare de noi pieţe de export au avut oarecare succes, însă cererea de pe pieţele respective rămâne scăzută.

Ceea ce complică eforturile de compensare a pierderii pieţei ruseşti este faptul că livezile poloneze s-au adaptat la gusturile ruşilor. Un sfert din producţia poloneză este reprezentată de soiul Edelred, mere pe placul ruşilor, dar nu şi al restului lumii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO