Business Internaţional

Nissan i-a gasit un succesor lui Ghosn

23.02.2005, 00:00 16



Nissan si-a desemnat unul dintre angajatii sai de o viata la conducerea companiei, dupa ce Carlos Ghosn isi va prelua prerogativele la carma companiei franceze Renault.



Ca COO (chief operating officer), Toshiyuki Shiga va asigura managementul operational la Nissan, iar Ghosn va ramane in functia de CEO -director executiv.



In aprilie, Ghosn va deveni presedinte si CEO al Renault, companie care detine 44% din actiunile producatorului nipon. Intr-un timp relativ scurt, Ghosn a reusit sa transforme Nissan intr-o societate cu un ritm de crestere alert si cu o profitabilitate ridicata, informeaza BBC News..



Shiga va deveni formal adjunctul lui Ghosn. El va conduce si operatiunile de vanzari si marketing la nivel global. In acest moment Shiga asigura managementul activitatilor din Asia si Australasia si ii sunt recunoscute meritele pentru imbunatatirea semnificativa a vanzarilor in China.



Ghosn sau "le cost killer", apelativ pe care l-a primit dupa ce a facut economii uriase la Nissan prin restructurari si disponibilizari, a reusit sa transforme o pierdere de 6,4 mld. $ din 2000 intr-un profit de 2,7 mld. $ in anul urmator.



In noua sa functie la Renault, Ghosn isi va dedica 40% din timp pentru Renault, 40% pentru Nissan si restul pentru activitatile grupului din America de Nord si alte piete importante.



Nissan intentioneaza sa isi majoreze vanzarile de autovehicule la peste patru milioane de unitati pana in 2008, pentru aceasta avand in vizor lansarea a 28 de noi modele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO