Business Internaţional

Nokia a pierdut 4 mld. euro din valoare în 2 zile, din cauza vânzărilor

Nokia a pierdut 4 mld. euro din valoare în două zile, din cauza scăderii vânzărilor

Autor: Andrei Chirileasa

01.06.2011, 20:09 744

Acţiunile producătorului finlandezde telefoane mobile Nokia au continuat să scadă şi miercuri, cuaproape 10%, după un declin de 18% în şedinţa precedentă detranzacţionare, şi au ajuns la minimul din ultimii 13 ani, scrieagenţia de presă Reuters.

În a doua parte a zilei acţiunile şi-aumai revenit, închizând ziua cu o scădere de 0,8% faţă de marţi. Cutoate astea, în ultimele două zile s-au evaporat aproape 4 mld.euro din capitalizarea companiei, care a scăzut la 17,6 mld.euro.

Căderea vine după ce Nokia a anunţat,marţi, că vânzările de telefoane mobile din trimestrul al doileavor fi "substanţial" sub nivelul estimat anterior şi a renunţat laprognoza pentru anul în curs, invocând condiţiile dificile dinEuropa şi China.

Analiştii băncilor internaţionaleprintre care RBS şi Goldman Sachs şi-au redus ţintele de preţpentru acţiunile Nokia. RBS a tăiat preţul-ţintă de la 5,25euro/acţiune la 4,5 euro/acţiune şi şi-a menţinut recomandarea de"vânzare", potrivit Wall Street Journal. Ultimul preţ în şedinţa demiercuri a fost de 4,71 euro/acţiune.

Compania face tranziţia la softulMicrosoft de la platforma Symbian folosită în prezent, parte a unuiproces de restructurare a diviziei de producţie de telefoane,început în urmă cu trei luni de directorul general, StephenElop.

Principala îngrijorare a analiştilor estecă Nokia nu va putea să recupereze o parte importantă a cotei depiaţă chiar după lansarea telefoanelor bazate pe softulMicrosoft.

"Vom continua să evităm acţiunileNokia, întrucât vânzările de telefoane cu soft Symbian scad mairapid decât ne aşteptam şi suntem sceptici că noile telefoaneWindows vor putea înlocui profiturile pierdute", a afirmat StephenPatel, analist la compania Gleacher & Co.

Nokia este unul dintre cei maiimportanţi investitori străini din România, având o fabrică deasamblare a telefoanelor mobile la Jucu, lângă Cluj-Napoca, undelucrau în 2009 circa 1.670 de angajaţi. Compania finlandeză aanunţat recent închiderea unui centru de cercetare de la Cluj şiconcedierea a 120 de softişti.

Acţiunile Nokia au mai scăzutputernic şi în luna februarie, după ce compania a anunţat un ampluprogram de concedieri. De la începutul anului, capitalizareacompaniei s-a redus cu peste 12 mld. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO