Business Internaţional

Noua misiune a băncii centrale americane: să devalorizeze dolarul cu 33%

Noua misiune a băncii centrale americane: să devalorizeze dolarul cu 33%

Autor: Alexandru Matei

15.02.2012, 14:22 3205

Comitetul de conducere al băncii centrale a SUA (Fed) a anunţat în mod oficial după două zile de dezbatere noul său obiectiv: să devalorizeze dolarul cu 33% în următorii 20 de ani. Declinul va fi şi mai mare dacă Fed depăşeşte propria ţintă de inflaţie, de 2% pe an, scrie Business Insider.

O creştere a preţurilor de 2% pe an nu este una care să se simtă în buzunare. În timpul etalonului aur (atunci când valoarea dolarului era legată de cea a aurului), o astfel de creştere era neobişnuită. Atunci când dolarul era legat de aur, anii cu inflaţie modestă erau urmaţi de ani cu scăderi ale preţurilor. Drept consecinţă, pe termen lung, preţurile rămâneau stabile. Un dolar valora tot un dolar peste 20 de ani.

Dar o creştere de 2% pe an timp de 20 de ani, va duce la o majorare a preţurilor cu 50% în aceeaşi perioadă. În 2032 va fi nevoie de 150 de dolari pentru a cumpăra ceea ce se poate cumpăra acum cu 100 de dolari. Dolarul de atunci va avea numai două treimi din valoarea dolarului de acum.

"Comitetul Federal pentru Piaţă Liberă a considerat că o rată a inflaţiei de 2% este cea mai bună soluţie prin care Fed îşi poate respecta mandatul de a oferi o stabilitate a preţurilor şi o rată de angajare maximă. O rată mare a inflaţiei ar reduce abilitatea publicului de a face previziuni economice şi financiare pe termen lung. O rată a inflaţiei mai mică ar fi asociată cu o probabilitate crescută de a cădea în deflaţie, ceea ce înseamnă că preţurile şi posibil şi salariile vor scădea, un fenomen asociat cu condiţii economice firave. Având un nivel minim al inflaţiei reduce şansele ca economia să se confrunte cu efectele negative ale deflaţiei atunci când condiţiile se înrăutăţesc", scrie în comunicatul Fed.

Cu alte cuvinte, o distrugere graduală a valorii dolarului este cea mai bună soluţie pe care Fed o poate lua, comentează Business Insider.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO