Business Internaţional

Oamenii de afaceri si bancherii ataca noua legislatie fiscala din Ungaria

13.07.2006, 19:46 16

Camera de Comert a Ungariei (MKIK) si Asociatia Bancilor au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala noua legislatie fiscala, in incercarea de a anula unele taxe aprobate de Parlamentul ungar luni, relateaza Portfolio.
Noul pachet de legi fiscale, denumit de oficiali "pachet de austeritate" include printre altele majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA), de la 15% la 20% precum si impunerea unei "taxe de solidaritate" de 4% companiilor de pe piata locala. Sectorul bancar va fi si el afectat, parlamentul votand pozitiv si aplicarea unei taxe speciale, de 5% asupra imprumurilor finantate de stat.
Laszlo Solyom, presedintele Ungariei, trebuie sa decida pana luni, 17 iunie, daca semneaza proiectul, daca il trimite inapoi Parlamentului pentru revizuire, sau daca il trimite Curtii Constitutionale.
O eventuala amanare ar afecta bugetul, in conditiile in care majorarea taxelor se estimeaza ca va genera venituri de aproape 600 mil. euro pana la sfarsitul anului si ar contribui la reducerea deficitului bugetar.
"Taxele aprobate au de fapt un singur scop si acela este de a mari veniturile bugetare, lucru, care, ca o tinta unica, este de neacceptat pentru antreprenori", au declarat oficialii MKIK.
Aceiasi oficiali au adaugat ca modificarea pachetului fiscal pentru 2006, care are in vedere majorarea taxei pe valoarea adaugata si a impozitului pe profit de la 1 septembrie, este "cvasiretroactiva", deoarece nu lasa timp afacerilor sa se pregateasca pentru schimbari.
Oficialii camerei contesta programul de taxe al guvernului, potrivit caruia chiar si firmele neprofitabile vor plati taxe, program considerat "arbitrar".
In timp ce guvernul a estimat ca aproximativ 60% din reducerea deficitului va proveni din venituri mai mari in anul viitor, membrii MKIK au declarat ca este vorba mai degraba de 90%.
Oficialii de la Budapesta isi propun aprecierea pe termen mediu a forintului, care se tranzactioneaza la 282,36 unitati pentru un euro, precum si reducerea deficitului public de la 8% la 3% din PIB, pana in 2008, pentru a putea adopta moneda europeana doi ani mai tarziu.
In timp ce analistii sunt sceptici in privinta sanselor Ungariei de a indeplini conditiile de aderare la moneda unica europeana pana la data stabilita si recomanda noi cresteri de taxe, prim-ministrul Ferenc Gyurcsany se confrunta cu o sarcina politica neplacuta, care ii afecteaza capitalul electoral, inaintea alegerilor locale programte in octombrie.
Janos Veres, ministrul de finante, a declarat ieri ca modificarile de taxe aprobate sunt putin probabil sa fie respinse de Curtea Constitutionala.
"Cred ca modificarile aprobate de Parlament sunt in deplina concordanta cu textul constitutiei", a declarat Veres pentru postul public de televiziune, MTV. Acesta a adaugat ca Ministerul de Justitie a analizat taxele si din acest unghi.
Cu referire la majorarile de taxe, contribuabilii persoane juridice pot solicita plata unei contributii sub pragul minim stabilit, daca pot face dovada ca profiturile inregistrate au fost mai mici decat taxa pe care o au de platit, dar autoritatile vor fi foarte atente in verificarea acestor cazuri, a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO