Business Internaţional

Obama vrea să propună un plan de 300 miliarde dolari pentru a stimula înfiinţarea de locuri de muncă

Autor: Marius Oncu

07.09.2011, 16:21 274

Preşedintele SUA, Barack Obama, intenţionează să propună stimularea înfinţării de locuri de muncă prin injectarea a peste 300 de miliarde de dolari în economie anul următor, prin reduceri de taxe, cheltuieli pentru infrastructură şi ajutoare directe pentru autorităţile statale şi locale.

Obama va cere Congresului să acopere costurile planului de sprijinire a pieţei muncii prin creşterea veniturilor în anii următori, transmite Bloomberg. Măsurile vor face parte din pachetul de reducere a deficitului pe termen lung, care include diminuări de cheltuieli şi majorări de venituri şi urmează să fie prezentat de către preşedinte comisiei Congresului însărcinată cu identificarea de căi pentru reducerea îndatorării SUA.

Aproape jumătate din fonduri vor fi reprezentate de scutiri de taxe, inclusiv o prelungire a unei reduceri cu două puncte procentuale a impozitului pe venit şi o nouă diminuare a plăţilor efectuate de angajatori.

Obama urmează să-şi prezinte, joi, planurile Congresului, în contextul menţinerii şomajului la 9,1% de mai bine de doi ani de la încheierea celei mai grave crize de după cea din anii '30.

Rata şomajului şi recupererea lentă vor reprezenta teme centrale ale campaniei preşedintelui Obama pentru realegerea în funcţie anul următor, notează Bloomberg.

Planul de 300 de miliarde de dolari urmează liniile precedentului pachet de stimulare a economiei, în valoare de 830 de miliarde de dolari, lansat de Obama în 2009 şi axat de asemenea pe reduceri de taxe, cheltuieli de infrastructură şi sprijin pentru autorităţile locale.

O mare parte a măsurilor vizate de preşedinţia SUA ar avea probleme în a trece de Camera Reprezentanţilor, dominată de Partidul Republican, care a semnalat că se opune oricăror cheltuieli ce ar majora deficitul bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO