Business Internaţional

Oficialii polonezi dau vina unul pe altul pentru încetinirea economiei

Merek Belka, guvernatorul băncii centrale poloneze: „Îmi pierd răbdarea. Este clar că terenul pe care merge ministrul de finanţe este în flăcări, iar el caută un ţap ispăşitor”. AFP-Mediafax Foto

Merek Belka, guvernatorul băncii centrale poloneze: „Îmi pierd răbdarea. Este clar că terenul pe care merge ministrul de finanţe este în flăcări, iar el caută un ţap ispăşitor”. AFP-Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

23.07.2013, 21:24 331

Ministrul polonez al finanţelor Jacek Rostowski şi guvernatorul băncii centrale Merek Belka se învinovăţesc reciproc pentru încetinirea economiei care a forţat guvernul să tempereze anul acesta la rigoarea bugetară, scrie The Wall Street Journal.

Deşi sunt de acord că recesiunea din zona euro este vinovată pentru stagnarea din Polonia, cei doi dau vina unul pe altul pentru restul motivelor. Ministrul a criticat în repetate rânduri consiliul de politică monetară al băncii centrale, pe care Belka îl prezidează, spunând că acesta a greşit când a majorat dobânzile în luna mai a anului trecut şi le-a menţinut până în noiembrie în contextul frânării inflaţiei şi creşteri economice anemice. Rostowski susţine că aceste măsuri au contribuit la încetinirea care a stat în spatele deciziei guvernului de a majora cu aproape jumătate ţinta de deficit bugetar de anul acesta, la 51,6 miliarde de zloţi (12,2 miliarde euro).

Banca centrală a anunţat luna aceasta că încheie ciclul relaxării politicii monetare şi lăsa dobânda cheie la 2,5% până la sfârşitul acestui an, decizie de asemenea criticată de Ros­towski. El spune că noi reduceri pot aduce economia pe traiectoria de creştere.

De cealaltă parte, guvernatorul argumen­tează că înăsprirea politicilor bugetare de către guvern din ultimii doi ani stă în spatele încetinirii economice, în timp ce politica monetară a băncii este cea potrivită.

După ultimele remarci ale ministrului, Belka a declarat că s-a săturat de “acest joc de ping-pong”.

„Îmi pierd răbdarea în această privinţă. Este clar că terenul pe care merge ministrul de finanţe este în flăcări, iar el caută un ţap ispăşitor“, a spus guvernatorul.

Creşterea anemică şi inflaţia redusă au erodat anul trecut veniturile din taxe. Ministerul de finanţe se aştepta la vremuri mai bune, anticipând iniţial că economia va creşte cu 2,5% anul acesta în timp ce inflaţia va ajunge la 2,7%. Banca centrală estimează că avansul va fi de doar 1,1%, iar inflaţia de 0,8%. Polonia are cea mai mare economie din Europa de Est.

Belka este de acord cu decizia guvernului de a mări ţinta de deficit bugetar.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO