Business Internaţional

Pierderile Fannie Mae si Freddie Mac pun in pericol cresterea economica din SUA

14.07.2008, 18:27 33

Pierderile suferite de companiile Fannie Mae si Freddie Mac, cei mai mari furnizori de credite ipotecare din SUA, ameninta sa contribuie la agravarea incetinirii ritmului de crestere a economiei americane prin afectarea sistemului de credite intr-o industrie imobiliara care se afla deja in cea mai mare criza a ultimilor 25 de ani, scrie Bloomberg.
Cele doua companii ipotecare au atins vineri pe bursa cea mai scazuta valoare a ultimilor 17 ani, situatie din cauza careia le va fi mult mai greu sa adune fonduri suplimentare intr-o perioada in care cei doi creditori sunt responsabili de aproximativ 80% din obligatiunile garantate cu ipoteci de pe piata americana. O prabusire a companiilor va provoca o crestere a ratei creditelor ipotecare, cauzand accelerarea declinului numarului de vanzari si al preturilor locuintelor.
Fannie Mae si Freddie Mac au scazut cu 49%, respectiv 51% in cursul zilei de vineri, pe fondul temerilor privind o eventuala preluare de catre stat.
Actiunile celor doua companii si-au revenit de la valoarea minima atinsa dupa ce secretarul general al trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat ca guvernul nu are niciun plan care vizeaza preluarea Fannie Mae si Freddie Mac si ca ele ar trebui sa-si continue activitatea in calitate de companii cu capital privat. Apoi, valoarea actiunilor a crescut simtitor dupa ce Citigroup a recomandat clientilor sa cumpere, iar senatorul american Christopher Dodd, presedintele Comitetului Bancar al Senatului american, a afirmat ca una dintre posibilitati ar fi contractarea unui imprumut direct de la Fed.
"Guvernul nu va lasa cu niciun chip una din aceste agentii sa se prabuseasca. Nu poti distruge sectorul imobiliar, care este cel mai important din intreaga tara, sau pe cel ipotecar, care constituie cea mai mare piata de credite", a spus Eric Hovde, director executiv al Hovde Capital Advisors.
Fannie Mae si Freddie Mac detin sau garanteaza aproximativ jumatate din creditele ipotecare, in valoare de 12.000 de miliarde de dolari (7.520 de miliarde de euro). Chiar daca guvernul american va interveni in sprijinul lor, ratele ipotecare ar putea urca cu pana la jumatate de punct procentual, in conditiile in care costurile de vanzare ale obligatiunilor garantate cu ipoteci cresc, este de parere Keith Gumbinger, vicepresedinte al firmei de cercetare in domeniul ipotecar HSH Associates din New Jersey.
"Indiferent de deznodamantul acestei situatii, trebuie sa ne gandim ca piata ipotecara va fi supusa in continuare unor presiuni care vor ingreuna cresterea economica, lucru pe care banca centrala a americii (Fed) trebuie sa il ia in considerare", a spus Brian Sack, economist la Macroeconomic Advisers in Washington.
Economistii anticipeaza ca Fed va decide majorarea ratei dobanzii de referinta in cursul acestui an, pentru a evita accelerarea inflatiei pe fondul scumpirii petrolului si alimentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO