Business Internaţional

Pietele din Statele Unite isi revin, in timp ce Europa este in pierdere

01.10.2007, 17:02 17

Cresterea s-a datorat deciziei bancii centrale americane (Fed) de a reduce dobanzile, ajutand astfel companiile din segmentul energiei electrice si al materiilor prime sa conduca revenirea pietei dupa o vara de pierderi, scrie Bloomberg.
Titlurile Exxon Mobile si ale Freeport-McMoRan Cooper & Gold au crescut dupa ce pierderea dolarului a adus bursei de marfuri cel mai mare castig din ultimii 32 de ani, cresterea fiind condusa de preturile petrolului, al aurului si al lanii. Goldman Sachs a avansat cel mai mult in septembrie in topul Standard & Poor's 500, care a crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, dupa ce compania a raportat al treilea profit ca marime din istoria sa de 138 de ani.
Reducerea ratelor de imprumut ale Fed pana la 4,75% a ajutat de asemenea la revenirea pietei dupa o cadere provocata de preturile scazute din domeniul imobiliarelor. In iulie si august S&P 500 a cunoscut cele mai mari pierderi din ultimii patru ani.
"Politica Fed din ultimul timp a fost un catalizator pentru tot ce s-a intamplat", a spus Ed Peters, director de investitii la Pan Agora Asset Management din Boston. "Pretul bunurilor va continua sa creasca ducand la o apreciere a preturilor actiunilor, deoarece reducerea dobanzii ar putea provoca inflatie", a adaugat el.
S&P 500 a crescut cu 0,1% saptamana trecuta, cu 3,6% in septembrie si cu 1,6% in al treilea trimestru. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,6% saptamana trecuta, cu 4% in septembrie si cu 3,6% in ultimele trei luni.
Actiunile Exxon, cea mai mare companie petroliera din lume, au crescut cu 8% in septembrie, cea mai mare din iulie 2006. Titlurile Freeport, al doilea producator mondial de cupru, au sarit cu 20%. Monsanto, cel mai mare producator mondial de seminte, a cunoscut o crestere de 23% in septembrie.
Indicele Reuters/Jefferies CRB, care include pretul a 19 bunuri, a crescut cu 8,1% in septembrie, cel mai mult din iulie 1975. Graul a atins un record in contexul unei pierderi globale a cerealelor. Petrolul a atins de asemenea un record, iar aurul a ajuns la un maxim pentru ultimii 27 de ani.
General Motors a avut cea mai mare crestere in media Dow Jones, sarind cu 19%, pana la un nivel de 25,93 euro (36,70 dolari). Actiunile McDonald's au castigat 11%, ajungand la un nivel de 38,50 euro (54,47 dolari). Titlurile Procter & Gamble s-au apreciat cu 7,7%, stabilindu-se la un nivel de 49,72 euro (70,34 dolari).
Spre deosebire de Statele Unite, unde piata a inceput sa-si revina, bursele de valori din Europa au inceput sa piarda pe masura ce dolarul mai slab si cresterea costurilor imprumuturilor au dus exporturile si bancile la un nivel minim.
Titlurile Tate & Lyle au pierdut 28% dupa ce producatorul de zahar din Marea Britanie a spus ca dolarul mai slab ar putea sa micsoreze profitul companiei. L'Oreal a condus declinul companiilor dependente de vanzarile din SUA. Barclays si Societe Generale au condus scaderile bancilor datorita cresterii ratelor pentru dobanzile interbancare.
Indicele Stoxx 600 a pierdut 4% din 29 iunie, revenind dupa un declin de 11%, dupa ce scaderea ratelor dobanzilor din State si veniturile peste asteptari ale bancilor din SUA au scazut temerile pentru o generalizare a crizelor din domeniul creditelor.
"Este sfarsitul unui trimestru foarte volatil si nu va fi surprinzator sa vedem anumite persoane ca vor inchide cateva pozitii", a spus Simon Carter, care contribuie la administrarea a 2,12 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), la Aegon Asset Management din Edinburgh.

Din ce in ce mai jos fata de euro
Dolarul a scazut pana la cel mai mic nivel fata de euro de la lansarea monedei unice europene in 1999, coborand pana la nivelul 1,4267 in septembrie
Moneda american a pierdut 1,5% fata de lira sterlina si 0,8% in raport cu yenul japonez in septembrie, si 4,3% fata de lira si 3,6% fata de yen de la inceputul anului
Increderea consumatorilor a scazut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, dupa ce vanzarile de imobiliare au atins cel mai mic nivel din ultimii sapte ani
Banca Central Europeana va mentine probabil rata dobanzii la 4% dupa sedinta din 4 octombrie, in vreme ce Banca Centrala din Marea Britanie va mentine nivelul de 5,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO