Business Internaţional

Plan UE-FMI de 750 mld. euro pentru calmarea pietelor: cea mai mare interventie guvernamentala, de la falimentul Lehman Brothers pana in prezent

10.05.2010, 11:52 13

Liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la un pachet deasistenta financiara pentru zona euro in valoare de 750 mld. euro,menit sa inlature problemele fiscale ce au izbucnit in Grecia darcare ameninta acum sa contagieze o serie de alte state, scrie TheWall Street Journal.

Astfel, pachetul va consta in imprumuturi din partea guvernelor dinzona euro in valoare de 440 mld. euro, la care se va adauga un fondde urgenta al Uniunii Europene in suma totala de 60 mld. euro. Deasemenea, Fondul Monetar International va contribui cu 250 mld.euro, in timp ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca estepregatita sa cumpere obligatiuni emise atat de guvernele din zonaeuro, cat si de companiile private, pentru a asigura "profunzime silichiditate" pe piete.

Imediat dupa anuntul liderilor europeni, au existat reactii si pemalul stang al Atlanticului. Banca centrala americana (Fed) aanuntat ca va redeschide liniile de swap valutar cu alte bancicentrale, pentru a le asigura un acces mai facil la monedaamericana.

Pachetul de asistenta financiara anuntat de europeni estesimilar programului TARP lansat de Statele Unite, care a calmatspiritele in perioada crizei din 2007-2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO