Business Internaţional

Politicienii britanici au pornit cruciada împotriva mogulului media Rupert Murdoch

Politicienii britanici au pornit cruciada împotriva mogulului media Rupert Murdoch

Rebekah Brooks (dr.), fostă redactor-şef al News of The World şi supranumită „al şaptelea copil“ al lui Rupert Murdoch, a fost arestată în scandalul imens al ascultării telefoanelor

Autor: Catalina Apostoiu

18.07.2011, 00:05 271

Ed Milliband, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, acerut divizarea imperiului media britanic deţinut de Rupert Murdochîn cadrul unei intervenţii dramatice în scandalul privitor laascultarea telefoanelor care a dus la închiderea tabloidului Newsof The World şi la ratarea preluării BSkyB de către News Corp,scrie The Guardian.

Liderul laburiştilor cere un acord la nivelul tuturor partidelorcu privire la noi legi în domeniul proprietăţii media, care arreduce actuala cotă de piaţă deţinută de Murdoch, argumentând căacesta are "prea multă putere asupra vieţii publice britanice".

Miliband spune că abandonarea de către News International aofertei pentru BSkyB, demisia directorului executiv Rebekah Brooksşi închiderea News of the World nu sunt suficiente pentrureclădirea încrederii publicului.

Liderul Partidului Laburist susţine că actualele reglementăriprivitoare la proprietatea media sunt depăşite. "Cred că trebuie săne atragă atenţia situaţia în care o persoană poate deţine peste20% din piaţa ziarelor, platforma Sky şi Sky News", a declaratMilliband.

"Cred că o astfel de situaţie nu este sănătoasă, pentru căputerea prea mare aflată în mâinile unei singure persoane a dusclar la abuzuri în cadrul organizaţiei lui Murdoch", a declaratMilliband.

În urma apelului oficialului britanic pentru divizareaimperiului de 80 de ani deţinut de Murdoch, reprezentanţiicompaniei News Corp. au lansat noi scuze pentru scandalulascultării ilegale a telefoanelor în ziarele naţionale britanice,potrivit Bloomberg.

News International, divizia britanică de pu­blishing a NewsCorp., a declarat că este obligaţia acesteia să coopereze cupoliţia şi să ofere compensaţii celor afectaţi în urma scandalului.Publisherul s-a angajat să se schimbe şi a declarat că "scuzelepentru greşelile comise şi îndreptarea acestora reprezintă primiipaşi" care pot fi făcuţi.

Rupert Murdoch, James Murdoch, fiul acestuia, şi Brooks urmeazăsă fie audiaţi de un comitet de legislatori britanici pe 19iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO