Business Internaţional

Polonia ar putea restitui peste 600 mil. euro din taxa de inmatriculare

22.01.2007, 17:25 13

Practicile Poloniei de impunere a unor taxe de inmatriculare mai mari in cazul automobilelor importate din alte tari membre ale UE fata de taxele percepute asupra celor locale sunt ilegale, a decis Curtea Europeana de Justitie cu sediul in Luxemburg intr-un caz care ar putea obliga guvernul polonez sa restituie consumatorilor milioane de zloti, scrie Budapest Business Journal.
Maciej Brzezinski a fost cel care a lansat acuzatiile in incercarea de a-si recupera taxa platita in 2004 pentru Volkswagenul Golf importat. Instanta poloneza a inaintat cazul Curtii de la Luxemburg, cerand judecatorilor sa limiteze efectele unei eventuale decizii nefavorabile Poloniei. In luna septembrie a anului trecut, un consilier al Curtii se declara de acord cu Brzezinski. Curtea urmareste opiniile consilierilor sai in majoritatea cazurilor.
Polonezii au importat aproximativ 2,5 milioane de automobile second hand din momentul aderarii tarii lor la Uniunea Europeana in 2004, conform companiei Samar care monitorizeaza piata poloneza a automobilelor.
Taxele de inmatriculare, care variaza intre 3,1% si 65% din valoarea automobilului, au totalizat peste 2 miliarde de zloti (669 milioane de dolari) in perioada respectiva, conform datelor ministerului polonez de finante.
"Cazul va avea un impact important din punct de vedere bugetar si financiar", a declarat Mariusz Aleksandrowicz, partener in cadrul biroului din Varsovia al firmei de avocatura Linklaters.
Jacek Dominik, ministru adjunct de finante al Poloniei, a declarat ca decizia Curtii Europene de Justitie nu va avea un impact major asupra bugetului tarii pentru ca ministerul va fi cel care va determina valoarea de piata a unui automobil, neacceptand valoarea stabilita de importatori. Sumele ce vor fi returnate vor fi de ordinul milioanelor, si nu miliardelor de zloti, a declarat Jakub Lutyk, purtator de cuvant al ministerului de finante al Poloniei.
Aceasta este prima data cand Curtea Europeana de Justitie decide intr-un caz de natura fiscala din Polonia din momentul in care aceasta tara a intrat in Uniunea Europeana, arata Aleksandrowicz. Guvernul polonez a adoptat o lege modificata in acest domeniu pe 1 decembrie 2006, in conformitate cu opinia exprimata de Curte, adauga Aleksandrowicz.
Decizia luata de Curtea Europeana de Justitie va reprezenta un pas inainte in ceea ce priveste eforturile Comisiei Europene de a armoniza taxele de inmatriculare a automobilelor in interiorul blocului celor 27 de tari.
Deciziile curtii au contribuit la rezolvarea unor "probleme de discriminare in domeniul taxelor cu care se confrunta cetatenii europeni atunci cand aduc automobile dintr-o tara in alta", declara Laszlo Kovacs, comisar european pe probleme de ordin fiscal, in luna iulie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO