Business Internaţional

Polonia injecteaza 24 mld. euro in economie

01.12.2008, 17:32 19

Polonia intentioneaza sa puna in aplicare un plan anti-criza in valoare de 91,3 miliarde de zloti (30,1 mld. dolari, 23,7 mld. euro) pentru a-si sprijini economia pe perioada crizei economice care a fortat guvernul de la Varsovia sa reduca estimarile de crestere economica pentru anul 2009 de la 4,8% la 3,7%, scrie Bloomberg.

Guvernul polonez a adoptat un plan destinat stabilizarii economiei si finantelor publice care urmeaza sa fie aplicat intre 2009 si 2010, a afirmat premierul Donald Tusk.
Perspectivele de crestere economica ale Poloniei, cea mai mare economie din grupul est-european al statelor membre ale UE, au devenit destul de reduse odata ce partenerii sai comerciali din regiune, care absorbeau peste doua treimi din exporturile tarii, au inceput sa se confrunte cu posibilitatea recesiunii, iar criza financiara mondiala face ca majoritatea investitorilor sa evite activele cu risc ridicat de pe pietele emergente din Europa.
"Aceste masuri ar trebui sa contracareze efectele crizei si nu vor afecta stabilitatea finantelor publice sau credibilitatea Poloniei la nivel international, deoarece tara nu se afla intr-o situatie grava in ciuda crizei economice globale", a afirmat premierul Donald Tusk.
Polonezii incearca sa evite situatia cu care se confrunta economiile emergente care au obtinut fonduri in valoare de peste 40 de miliarde de dolari (31,6 mld. euro) din partea organizatiilor internationale pentru a face fata crizei financiare.
Ungaria, Ucraina, Islanda, Serbia si Pakistan au reusit sa obtina imprumuturile de care aveau nevoie, in timp ce Letonia, Belarus si Turcia se afla inca in negocieri pentru a avea acces la fonduri.
Planul propus de guvernul Poloniei include si acordarea a 40 de miliarde de zloti (10,3 mld. euro) in 2009 pentru majorarea limitei garantiilor bancare. Pentru a contracara efectele crizei, guvernul de la Varsovia intentioneaza sa majoreze si accizele la produsele alcoolice si la autovehiculele de import pentru a strange suficiente fonduri pentru cresterea ajutoarelor sociale.
Guvernul a aprobat si majorarea capitalului bancii detinute de stat Bank Gospodarstwa Krajowego cu 2 miliarde de zloti (518 mil. euro) pentru a permite institutiei financiare sa realizeze in 2009 imprumuturi in valoare de 20 de miliarde de zloti (5,18 mld. euro) catre companiile nationale. Polonia vrea sa grabeasca aplicarea proiectelor de investitii cofinantate de UE care ar putea aduce alte 16,8 miliarde de zloti (4,35 mld. euro) pentru stimularea economiei, potrivit premierului Tusk.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO