Business Internaţional

Polonia şi Cehia vor intra în clubul ţărilor dezvoltate

Polonia şi Cehia vor intra în clubul ţărilor dezvoltate

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.10.2010, 23:41 46

Polonia, Cehia şi Brazilia se numără printre cele zece ţăriemergente care vor intra în curând în categoria ţărilor dezvoltatedatorită măsurilor luate în direcţia consolidării fiscale şi ade­pen­denţei reduse faţă de finanţarea externă, po­trivit unuiraport al Barclays Capital, una dintre cele mai mari bănci deinvestiţii din Europa, scrie Bloomberg.

Singapore, Chile, Coreea de Sud, Taiwan, Israel, China şi Africa deSud au fost de ase­menea clasificate ca fiind "pieţe destul dedez­vol­tate şi avansate", care se confruntă cu riscuri similarecelor din economiile dezvoltate, însă oferă randamente mai mariinvestitorilor, au notat analiştii de la Barclays.

Modificările permanente ale politicilor mo­ne­tare şi fiscale aupotenţat stabilitatea macroeconomică şi credibilitatea acestorţări, făcându-le mai puţin vulnerabile la şocurile externe. "Crizamondială a reprezentat un punct de cotitură în ceea ce priveştemodul în care pieţele financiare percep economiile grupate sub«umbrela» pieţelor emergente", au explicat analiştii bănciibritanice. Cele zece ţări no­mi­nalizate au "demonstrat că seîndepărtează de stereotipul ţărilor ce prezintă riscuri masive,pro­movat în anii '90" şi că oferă acum "o pers­pectivă decreş­tere (eco­no­mică - n.r.) solidă, fără vola­tilitatea şiris­curile carac­te­ris­tice ţărilor emer­gente tipice".

"Copilul-minune" creşte şi anulacesta
Apariţia Poloniei în lista anunţată deBarclays nu este deloc o surpriză, având în ve­dere că ţara a fostsupranumită "copilul-minune" al Europei, după ce anul trecut a fostsingura eco­nomie de pe bătrânul continent care a reuşit săconsemneze creştere (1,7%). Şi pentru anul acesta, perspectivelesunt optimiste, FMI estimând că PIB-ul Poloniei va avansa cu 3,4%.Performanţa este mai mult decât satisfăcătoare, dacă o comparăm cucea a României, care va înregistra declin economic de 1,9% în2010.
Situaţia economică stabilă a Poloniei i-a determinat pe mulţiinvestitori să caute aici "peştişorul de aur" pe care nu au maireuşit să-l gă­sească în economiile dezvoltate, afectate puternicde criza financiară. Drept dovadă, bursa de la Varşovia a devenitîn ultimii ani cea mai di­na­mică piaţă bursieră din Europa, iarMinisterul Fi­nanţelor din Polonia a anunţat recent că va lansa oofertă publică iniţială (IPO) prin care inten­ţionează să vândă63,82% din ac­ţiunile bursei. Trăgând linie, oferta esteim­portantă chiar şi pentru investitorii români, având în ve­derecă preţul la care se va vinde bursa poloneză va putea oferi unreper de eva­luare pentru ac­ţiunile celor doi operatori de piaţălocali, BVB şi Bursa din Sibiu (Sibex), care s-au listat peplatformele proprii în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO