Business Internaţional

Premierul bulgar: Nu va temeti, sectorul bancar este stabil

19.05.2008, 22:36 13

Premierul bulgar Serghei Stanisev a incercat sa indeparteze temerile legate de stabilitatea sistemului financiar din Bulgaria, in urma amplificarii unor zvonuri aparute in ultima luna, referitoare la un deficit de lichiditati la banca First Investment Bank (FIB), transmite Novinite.
"Sistemul bancar din Bulgaria este suficient de stabil si nu exista motive de alarmare", a declarat Stanisev.
Zvonurile privind problemele FIB s-au amplificat in ultimele zile, iar clientii institutiei au format cozi lungi la unele sucursale, pentru a retrage sumele depuse.
"Nu am primit informatii ingrijoratoare", a spus premierul, aratand ca guvernul este in legatura permanenta cu Banca Nationala a Bulgariei (BNB). Directorul adjunct al BNB, Rumen Simeonov, a declarat, la randul sau, ca sistemul bancar este stabil, iar nivelul de lichiditati este bun, chiar daca a avut loc o crestere a volumului creditelor.
"In pofida problemelor din sectorul financiar international, institutiile bulgare de credit nu sunt in pericol, intrucat nu investesc in produse riscante", a spus Simeonov. El a aratat ca BNB nu este ingrijorata in privinta nivelului lichiditatilor si solvabilitatii FIB, adaugand ca nu exista sanctiuni impotriva bancii sau nerespectarea reglementarilor.
Directorul general al FIB, Maia Georgieva, a confirmat afirmatiile lui Simeonov. "Daca oamenii se simt in pericol, sunt bineveniti sa isi retraga banii", a spus Georgieva.
Potrivit rezultatelor trimestriale, FIB este profitabila, a atras in primele trei luni noi depozite in valoare de 580 de milioane leva, iar nivelul lichiditatilor este de peste 23%.
Georgieva a confirmat totodata ca mari investitori internationali precum JP Morgan, Merrill Lynch si Morgan Stanley sunt interesati sa preia FIB, dar ca o astfel de tranzactie depinde de actionarii principali ai bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO