Business Internaţional

Premierul rus sare in apararea companiei Iukos

14.01.2004, 00:00 11



Premierul rus Mihail Kasianov a criticat acuzatiile aduse de autoritatile fiscale potrivit carora compania petroliera Iukos datoreaza mai mult de 3 mld. $, reprezentand taxe neplatite in 2000.



"Daca proceduri legale pentru optimizarea sistemului de plata a taxelor sunt declarate ilegale, retroactiv, atunci vad acest lucru ca unul negativ" a afirmat Kasianov. Tot el a adaugat ca "daca actiunile respective au fost permise de lege, ar trebui sa tinem cont atunci de litera legii si nu de idei despre ceea ce este corect sau nu".



Iukos si companiile afiliate au fost acuzate ca nu au platit taxe in valoare de 3 miliarde de dolari in 2000, dupa ce Ministerul Finantelor a efectuat un audit de doua saptamani al companiei. Aceasta este doar una din lungul sir de probleme legale din cauza carora actuala si fosta echipa de conducere, incluzandu-l si pe fostul presedinte Mihail Hodorkovsky, aflat in prezent in inchisoare, sunt nevoite sa se lupte cu autoritatile incepand din vara trecuta.



Totusi, atata timp cat nu sunt aduse si alte acuzatii, taxele neplatite nu constituie un pericol imediat pentru Iukos in ceea ce priveste stabilitatea financiara a companiei, potrivit lui Roland Nash analist la banca de investitii Renaissance Capital. "Plata a 3 mld. $ nu va ajuta declaratia de venituri, dar nici nu va distruge compania", a adaugat Nash.



In acelasi timp, Yukos se afla sub presiuni financiare, in incercarea sa de a recupera cele 3 mld. $ pe care le-a platit pentru fuziunea cu Sibneft.



Alegerea anului 2000 nu este complet intamplatoare, a declarat Bruce Misamore, directorul financiar al Iukos, acest an fiind primul pe care autoritatile l-ar putea investiga din cauza unei prescriptii de trei ani a statului de limitare pentru legea taxelor. Misamore a accentuat faptul ca Iukos va ataca acuzatiile in tribunal, daca raspunsurile sale catre Ministerul Finantelor nu sunt acceptate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO