Business Internaţional

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, numeşte o femeie la conducerea băncii centrale, prima din istorie. Cine este aceasta şi ce şanse va avea în lupta împotriva inflaţiei de 40%. „Întrebarea este dacă Erdogan va permite băncii centrale să crească suficient ratele pentru a reduce inflaţia.”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, numeşte o...

Autor: Valeriu Dănilă

11.06.2023, 21:30 139

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a numit-o pe Hafize Gaye Erkan în funcţia de guvernator al băncii centrale turce, într-o mişcare ce ar putea semnala sfârşitul ratelor dobânzilor ultra-scăzute şi a intervenţiilor guvernamentale constante pentru a susţine lira, scrie Bloomberg.

Erkan devine prima femeie guvernatoare din istoria Turciei şi se confruntă cu provocarea de a lucra pentru un preşedinte care crede, contrar dovezilor empirice şi teoriei curente, că banii mai ieftini conduc la o inflaţie mai lentă.

Hafize Gaye Erkan a trăit în SUA timp de mai bine de 20 de ani, lucrând pentru First Republic Bank, ulterior devenind CEO-ul Greystone, un creditor specializat în proprietăţile comerciale.

„Sperăm că numirea lui Erkan marchează o îmbunătăţire faţă de politicile predecesorilor”, a declarat Nick Stadtmiller, head of product la Medley Global Advisors. „Întrebarea este dacă Erdogan va permite băncii centrale să crească suficient ratele pentru a reduce inflaţia.”

Politicile economice neortodoxe ale preşedintelui turc au contribuit la o criză a costului vieţii şi i-au determinat pe investitorii străini să scoată miliarde de dolari din economie în ultimii ani. Inflaţia, care a atins un vârf de peste 85% anul trecut, a început să scadă rămânând în jurul valorii de 40%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO